Afstanden in Canada zijn enorm. En dat is waar veel reizigers zich flink op verkijken. Wat op de kaart slechts een klein stukje lijkt, kan in werkelijkheid wel een dag reizen zijn. Allereerst een paar statistieken om aan te geven wat je zoal kan verwachten van de afstanden in Canada en de reistijden:

Van Halifax, Nova Scotia naar Vancouver, British Columbia, van de oostkust naar de westkust, is het 6655 kilometer rijden, ofwel ongeveer van Amsterdam naar Rihad, de hoofdstad van Saudi-Arabië.

Zeker wanneer je niet op de grote snelwegen rijdt, kunnen de relatief korte afstanden veel reistijd in beslag nemen. Van Toronto, Ontario naar Tobermorey, Ontario is het slechts 295 kilometer rijden, maar de reistijd bedraagt zeker 3 uur en drie kwartier.

Hoe kun je je het best voorbereiden op de enorme afstanden in Canada?

Wanneer je grote afstanden in Canada aflegt, calculeer dan ook altijd in dat je in Canada vaak langer onderweg bent dan in Nederland voor dezelfde afstand. Als voorbeeld: van Yellowknife in Northwest Territories is het ‘slechts’ 1.500 kilometer rijden (in Nederland ongeveer 15 uur rijden) naar de dichtstbijzijnde stad Edmonton in Alberta. Voor deze reis is het verstandig minstens 18 uur reistijd in te calculeren, in de winter zelfs meer.

Zeker in de afgelegen gebieden die Canada kent, zijn veel wegen lang niet zo goed begaanbaar als in Nederland. In de uithoeken van Canada zijn er vaak niet meer dan gravel roads en is het niet ongebruikelijk dat je soms een beekje of ondiep riviertje moet doorkruisen. Zeker sommige gebieden en in de bergen kan het weer plotseling omslaan, waardoor wegen in modderpoelen kunnen veranderen.

Hoe anticipeer je het best op de afstanden in Canada?

  • Calculeer in dat je langer onderweg bent dan je gewend bent in Nederland
  • De maximumsnelheid is in Canada lager dan in Nederland, dus 100 kilometer in een uur ga je niet halen.
  • Ga goed voorbereid op reis. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de weersomstandigheden en de verkeerssituatie. Neem voldoende proviand mee, zeker wanneer je reist in afgelegen gebieden.