Wanneer je op pad gaat in de prachtige natuur van Canada, is het verstandig om meer te weten over beren. In Noord-Amerika komen namelijk 3 verschillende soorten beren voor. Hiervan is de meest voorkomende beer de Amerikaanse zwarte beer. Ondanks dat deze soort de zwarte beer wordt genoemd komt hij toch in verschillende tinten voor, zoals zwart, donkerbruin, kaneelkleurig en zelfs wit. De enige plek in Canada waar deze berensoort niet voorkomt is Prince Edward Island (Oost-Canada).

De bruine beer, waarvan bijvoorbeeld de kodiakbeer en de grizzlybeer een ondersoort is, is te vinden in de volgende provincies in Canada; British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories, en in Amerika; Wyoming, Montana, Idaho en Washington.
In het bijzonder komt de ijsbeer voor in de meer afgelegen Arctische gebieden van Canada, Alaska, Rusland, Noorwegen en Groenland.

Beren leven in bossen van de provinciale en de nationale parken van Canada. Bovendien hebben beren een hoog aaibaarheidsgehalte, zeker jonge beren die in het voorjaar met hun moeder voor het eerst mee naar buiten gaan de wijde wereld in. Vergeet echter niet dat beren wilde dieren zijn en dat je afstand moet houden. Kom je beren in het wild tegen tijdens een wandeling is het verstandig minimaal 100 meter afstand te houden. Zodoende moet je beren niet voeren. Daarnaast volg altijd de adviezen van de lokale overheden op en let goed op de aankondigingen bij je campgrounds, hotels, benzine stations en/of winkels.

Note: Je bent te gast in het territorium van de beer, zorg voor je eigen veiligheid en die van de beren.

Verschillen tussen de zwarte beer en de bruine-, grizzlybeer

Hoe vermijd ik een conflict met een beer

 • Zet je tent niet bij verse beer markeringen
 • Laat geen eten en/of etensresten liggen, tijdens en na afloop, bij je kampeerplek en/of picknick plek
 • Bewaar eten en etensresten of andere stoffen die beren aantrekken in ‘beer proof’ bakken buiten de tent of auto
 • Bewaar eten in de camper in de koelkast
 • Ben je in de natuur (wandelen, kamperen, zitten en genieten) zorg dat je aanwezigheid, op een natuurlijke manier, in het gebied gehoord wordt. Dit voorkomt onverwachtse confrontaties door stil te zijn.
 • Heb je gekookt of ge-BBQ’d op je kampeerplek of in het wild? Zorg dat je de materialen waarmee je hebt gekookt en waarin je hebt gekookt, zorgvuldig worden schoongemaakt.
 • Meld dode dieren die in de buurt van een spoor, een camping of de weg liggen, of andersoortige problemen met ‘wildlife’ op je reis door Canada door te bellen met Bear Aware 1.877.952.7277 (24 uur per dag)

Wat doe ik als ik onverwachts en te dicht bij een beer ben in het wild

 • Blijf kalm. Ren niet weg (beren kunnen sneller rennen dan mensen). Loop, al pratend, rustig weg met zicht op de beer (zonder oogcontact te maken)
 • Geef de beer ruimte zodat hij een vluchtweg heeft
 • Til kinderen op en blijf in een groep

Hoe herken ik een agressieve beer

 • Zwaait met het hoofd van links naar rechts
 • Grommende, kreunende, hijgende geluiden maakt
 • Oren plat liggen op de kop
 • Stampvoeten met voorpoten op de grond

Note: Een beer die agressief gedrag vertoont, waarschuwt je en vraagt om ruimte te maken. Het zal zelden of nooit tot een aanval komen als je de richtlijnen volgt bij ‘Wat doe ik als ik onverwachts en te dicht bij een beer ben in het wild’. Komt het toch tot een aanval blijf dan voor dood op de grond liggen.

Een beer die steigert op z’n achterpoten is nieuwsgierig en wil meer informatie krijgen van je, via zicht, geur en/of geluid maar is dus niet perse agressief!