De flora en fauna in Canada is enorm gevarieerd door de enorme oppervlakte en de vele microklimaten. Er zijn veel soorten wilde dieren te spotten. Doordat Canada een groot land is en tevens dunbevolkt is, is er veel plaats voor diverse soorten flora om te groeien. Desalniettemin lijken de meeste delen op elkaar en valt de verscheidenheid aan planten tegen voor de grootte van het land.

De bekende Maple Leaf oftewel de esdoorn staat icoon voor Canada en wordt zelfs op de vlag aangetoond. Canada biedt ook een groot oppervlakte aan leefgebied voor wilde dieren door de uitgestrektheid van het land. Voor dierenliefhebbers en wildspotters is Canada een paradijs met zo’n 200 soorten zoogdieren, meer dan 400 vogelsoorten en een groot aantal soorten zeedieren.

Flora

De flora verschilt per regio enorm en gaat van gematigde bossen in het zuiden tot Arctische vlaktes met lage begroeiing in het noorden van Canada..

Langs de westkust op Vancouver Island is tijdens de zomer een subtropisch zeeklimaat

 

Flora en fauna in Canada

De westkust bestaat vooral uit natte regenwouden, in het oosten en noorden daarentegen vindt je droge gebieden en toendravlaktes. Het zuidelijke deel van Canada bestaat voornamelijk uit dennen, sparren en levensbomen. In het warme zuidoosten van Canada bij de meren in de buurt, komen naald- en loofwouden voor. Deze omvatten naast veel boreale soorten ook types uit de tropen zoals de zwepenboom en gierst. Het bekendste soort woudtype dat voorkomt in het zuiden van Canada is het beuken-esdoorn bos (beech-maple forest) en groeit op de rijkste gronden van het land. In de herfst krijgen de bladeren van de bomen schitterende kleuren zoals rood en oranje, de zogenaamde ‘Indian Summer’.

 

Het kustgebied in het westen van Canada lijkt op de vegetatie in de Verenigde Staten van Amerika en bestaat uit wouden met 100 meter hoge Sitkassparren, waarvan het hout heel bruikbaar is. Wanneer je hoger op de bergen komt heb je de Nootkacipres, een groenblijvende conifeer die zo’n 40 meter hoog word.

Fauna

Om dieren in het wild te zien moet je logischerwijs de wildernis van Canada bezoeken. Er zijn ook speciaal begeleide tochten om wild te spotten. Hierbij heb je de zekerheid om beren of walvissen te kunnen zien tijdens je vakantie.

 

De bekendste wilde dieren in Canada zijn de grizzlybeer, de cougar of poema, de eland, grijze wolf, reuze Canadese gans, kariboe, marmot, walvis en bizon, een hele waslijst dus. Canada word net als Alaska vaak als ‘’bear country’’ gezien. Vandaar dat de bruine en zwarte beer, maar ook de ijsbeer in het noorden, veel voorkomen op de meeste plekken in het land. Andere prominente zoogdieren zijn de lynx, Noord-Amerikaanse bever en Wapiti’s (een soort hert). Je zult ze ongetwijfeld tegenkomen wanneer je op reis gaat naar Canada: de eekhoorn die voornamelijk in de bossen verstopt zitten.

 

Naast het spotten van walvissen staat Canada bekend als één van de beste landen om orka’s te spotten in de kustgebieden. Daarnaast zijn Canada’s zoetwatermeren en beekjes de thuisbasis van forellen. Maar ook staan de verschillende rivieren befaamd om de jaarlijkse trek van de zalmen. Daarnaast vind je voor de Canadese kust kabeljauw, schelvis en heilbot.