De Franse, Amerikaanse, Schotse en Britse keukens zijn van invloed geweest op de huidige Canadese keuken. Ook de First Nations (inheemse volken) zijn hierop van invloed geweest. De Canadese keuken staat vooral bekend om haar machtige en zware gerechten. Maar ook zoete gerechten worden door de Canadezen erg gewaardeerd.

Wil je goede vis en zeevruchten eten, dan moet je beslist in Canada zijn. Deze zijn hier namelijk van de beste kwaliteit. Naast vis eten de Canadese ook veel wild en vlees, zoals hert, lam en kip.

Canadese keuken in Oost-Canada

In de kustprovincies, ook wel de Maritimes genoemd, zorgt de visserij voor een overdaad aan heerlijke visgerechten. Kreeft en krab zijn dan ook veelvuldig te vinden in de heerlijke visrestaurantjes in de gezellige kustplaatsjes.

Zoals al eerder beschreven zijn de Canadese erg gek op zoete gerechten. Dit komt mede door de maple syrup, afkomstig van de Canadese esdoorn. Het blad van de Canadese esdoorn staat tevens ook symbool op de Canadese vlag. De donuts, butter tarts en petit fours zijn favoriet in Canada.

Typische Canadese gerechten

Poutine – Poutine is het nationale gerecht van Canada en als je op vakantie bent, is dat een kans om dit eens te proberen. Het gerecht bestaat uit patat met jus en gesmolten wrongel (afkomstig van kaasproductie). Sommige mensen vergelijken het met onze kapsalon, maar poutine is veel smaakvoller.

 

Je kunt poutine op vrijwel elke straathoek krijgen, maar het leukst is om deze te gaan eten in een specifiek poutine restaurant, zoals bij La Banquise in Montreal.

 

Nanaimo Bar – een populaire dessert in Canada. De Nanaimo Bar wordt gemaakt van chocolade ganache met vanille custard, poedersuiker, walnoten en verkruimelde koekjes.

 

Tourtiere – de tourtiere is een hartige taart die zijn oorsprong vindt in Quebec. Deze taart wordt bereid met kalfs-, varkens-, of rundvlees.

 

Maple Syrup – de maple syrup is afkomstig van de sap van de esdoorn. Canadese gebruiken maple syrup werkelijk overal in: in de koffie, op de pannenkoek of ze gebruiken het bij het bakken van koekjes.