De provincie Manitoba is gelegen in centraal-Canada. De provincie wordt omsloten door Saskatchewan in het westen, de Amerikaanse grens in het zuiden, Nunavut in het noorden en Ontario in het oosten. Manitoba is zo’n 15 keer zo groot als Nederland en heeft 1,2 miljoen inwoners. De meeste van deze inwoners wonen in het zuiden van de provincie, waardoor het noorden zeer dun bevolkt is. Veruit de grootste stad is Winnipeg, gelegen langs de Trans Canada Highway in het zuiden.

Klimaat in Manitoba

Manitoba heeft een extreem landklimaat, aangezien de provincie ver gelegen is van de invloed van de bergen en de oceanen. Door het vlakke landschap heeft de arctische stroming in de winter en de hete luchtstroom afkomstig uit het Zuiden van de VS, vrij spel over de vlakten van Manitoba.

Volgens Environment Canada is Manitoba de nummer 1 voor ‘clearest skies year round’ en is het ook een van de zonnigste provincies in de zomer. Desondanks zijn er in het Zuiden van Manitoba in de zomer regelmatig tornado’s, aangezien de provincie net ten Noorden van Tornado Alley ligt.

De noordelijke delen van de provincie zijn aanzienlijk frisser, deze vallen in de subarctische klimaatzone. De winters duren hier altijd lang en het is daar niet ongewoon dat de temperatuur ’s winters daalt tot min 40.

Flora en fauna

Het oostelijke, zuidoostelijke en noordelijke deel van de provincie worden voornamelijk bedekt met naaldbossen. De bossen beslaan zo’n 48% van het landoppervlak van Manitoba. Het zuidelijk deel van Manitoba is voornamelijk landbouwgrond.

Midden in Manitoba ligt Lake Winnepeg, een enorm meer met een oppervlakte van 24 duizend vierkante kilometer (ter vergelijking: ruim de helft van Nederland). Het meer wordt voornamelijk gebruikt voor commerciële visserij, maar langs de zuidkust van het meer liggen ook zeven provinciale parken.

Het Noorden van Manitoba bestaat voornamelijk uit bossen, maar aan de kust van de Hudson Bay is het landschap wat meer heuvelachtig. Het noordelijk gelegen dorpje Churchill geniet bekendheid vanwege de mogelijkheid om er ijsberen te kunnen spotten.

Friendly Manitoba

Op de kentekenplaten van auto’s in Manitoba vind je hoe ze over zichzelf denken: Friendly Manitoba. In Canada staan de Manitobanen bekend als de hardst werkende Canadezen. Desondanks hebben ze altijd tijd voor een vriendelijk gesprek en vertellen ze vol trots over hun verworvenheden en harde werk op de prairies.