Veel mensen denken dat Newfoundland en Labrador twee aparte provincies zijn. Dat zijn ze allerminst, ofschoon ze worden gescheiden door een smalle zeestraat. Pas sinds 1949 is Newfoundland en Labrador als tiende provincie toegelaten tot de federale staat Canada. Deze provincie vormt het uiterste oostelijke punt van Canada.

De hele provincie telt zo’n 500 duizend inwoners, wat neerkomt op zo’n 1,4 inwoner per vierkante kilometer, zeer dun bevolkt dus. Aangezien een derde hiervan woont in de grotere plaatsen van Newfoundland, zoals St. John’s, Mount Pearl en Corner Brook, kan je je voorstellen dat het deel Labrador maar uiterst dunbevolkt is. Slechts 26 duizend inwoners bewonen een oppervlakte van meer dan 294 duizend vierkante kilometer (7 keer Nederland).

In het Westen grenst de provincie aan Quebec en wanneer men vanaf Newfoundland de Gulf of St. Lawrence oversteekt, komt men in Nova Scotia.

 

Geschiedenis

Menselijke bewoning van Newfoundland en Labrador gaat terug tot 9.000 jaar voor Christus. De eerste Europeanen bereikten Noord-Amerika in het jaar 982 en stichtten daar nederzettingen, onder andere op Newfoundland. Deze nederzettingen kenden maar een korte levensduur en het duurde tot 1497 dat John Cabot (de Engelse naam voor de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Caboto) Newfoundland herontdekte, waardoor het in Engelse handen viel. Hij ontdekte op Newfoundland de resten van de nederzettingen, maar geen indianen.

Nadat Newfoundland strijdtoneel was geweest in een oorlog tussen Frankrijk en Engeland, bleef het uiteindelijk een kolonie van Engeland, totdat Newfoundland in 1949 officieel een Canadese provincie werd.

 

Klimaat en natuur

Newfoundland en Labrador zijn de thuis voor meerdere uiteenlopende klimaten. De provincie heeft maar liefst zes verschillende klimaten, uiteenlopend van een poolklimaat in Noord-Labrador en een subarctisch klimaat in Zuid-Labrador, tot een fris zeeklimaat op Newfoundland.

De natuur op Newfoundland is zeer karakteristiek voor een Atlantisch eiland. De bijna 10.000 kilometer lange kust is grillig met rotsen, steile kliffen en woeste zee. Het weer is zeer onvoorspelbaar.

Newfoundland is grofweg in te delen in drie gebieden: de Highlands, de Atlantic Upland en de Central Lowland. Vanaf het Westen loopt het reliëf van bergachtig langzaam af tot laagland. De binnenlanden zijn zeer dicht bebost, hoewel de vegetatie niet hoog is.

Het landschap van Labrador, gelegen ten Oosten van de provincie Quebec, is uitgestrekt. Fjorden, kliffen en talloze kleine eilandjes typeren de kust van Labrador. De binnenlanden zijn weids en zeer dicht bebost. Wanneer je over Labrador vliegt zie je prachtig hoe de dichte bebossing wordt gebroken door tienduizenden kleinere en grotere meren en riviertjes en beekjes. Het moge duidelijk zijn dat wildlife hier alle ruimte heeft om te leven.

 

De bevolking van Newfoundland en Labrador

De inwoners van Newfoundland staan bekend als de vriendelijkste Canadezen. Gekscherend spreken Canadezen van elders met lichte spot over de vriendelijkheid van ‘Newfies’. Wanneer je een bezoek brengt aan Newfoundland zal je in ieder geval hartelijk welkom worden geheten.

De bevolking van Labrador telt slechts 26 duizend mensen en in een gebied dat 7 keer zo groot is als Nederland zal je zeker met open armen worden ontvangen. Ze zijn al blij als ze een nieuw gezicht zien.