Nunavut is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen Canadese provincie, maar een territorium. Het is het grootste, noordelijkste en jongste territorium van Canada. Het werd in 1999 afgescheiden van het aangrenzende territorium Northwest Territories. De oppervlakte van Nunavut beslaat meer dan 2 miljoen vierkante kilometer en met zo’n 32 duizend inwoners is dit enorme gebied slechts zeer dun bevolkt, zo’n 0,02 inwoner per vierkante kilometer. Qua oppervlakte is Nunavut vergelijkbaar met Groenland, alleen heeft Groenland bijna twee keer zoveel inwoners.

In het Zuiden grenst Nunavut aan de provincie Manitoba en in het Westen aan het territorium Northwest Territories. Verder wordt Nunavut omgeven door zee.

 

Klimaat in Nunavut

Door de noordelijke ligging is het klimaat ijzig. Het poolklimaat maakt dat de gemiddelde jaartemperatuur op de veel plaatsen in de zomer nauwelijks de 15 graden aantikt. ’s Winters dalen de temperaturen makkelijk tot gemiddeld min 25 graden, of op sommige plaatsen tot min 33.

 

Geschiedenis

De regio Nunavut wordt al ruim 4000 jaar bewoond door inheemse volkeren. Baffin Island wordt door historici genoemd als een eiland waar de bewoners in een ver verleden reeds contact onderhielden met Noorse zeilers. Archeologische vondsten op Baffin IsIand laten zien dat de inheemse bevolking reeds voor het jaar 1000 handel dreef met Vikingen.

 

Bevolking

Volgens de officiele Canadese volkstelling van 2011 telde Nunavut 31.906 inwoners, waarvan 83,6% zich identificeerde als Inuït, 100 mensen als First Nations, 130 mensen als Métis en 4410 als niet-inheems.

 

Economie

Volgens de officiele Canadese volkstelling van 2011 telde Nunavut 31.906 inwoners, waarvan 83,6% zich identificeerde als Inuït, 100 mensen als First Nations, 130 mensen als Métis en 4410 als niet-inheems.

 

Autokentekenplaten

Bij de afscheiding in 1999 van Northwest Territories moest Nunavut de ongebruikelijke vorm van de kentekenplaten overnemen bij de invoering van de eigen kentekenplaten. In 2012 werd deze vorm vervangen door een eigen ontwerp, waarop het noorderlicht, een ijsbeer en Inuksuk, een nationaal symbool van Canada.