Ontario is veruit de dichtstbevolkte provincie van Canada. Met Manitoba aan de westkant, de Hudson Bay aan de noordzijde, Quebec in het Oosten en de Amerikaanse grens in het Zuiden, heeft Ontario een enorme kustlijn langs de Great Lakes, Lake Superior, Lake Huron en Lake Ontario. Met 13,6 miljoen inwoners is Ontario tevens de dichtstbevolkte provincie van Canada. Veruit de grootste stad van Ontario is Toronto, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit niet de hoofdstad.

De grootste steden van Ontario zijn Toronto (2,6 miljoen inwoners), Ottawa (900.000 inwoners) en Mississauga (720.000 inwoners). Het zuidelijk deel van de provincie is relatief vrij dicht bevolkt. Het noordelijk deel daarentegen is zeer dun bevolkt, enkele kleinere steden uitgezonderd.

 

Klimaat in Ontario

Het klimaat in Ontario loopt vrij sterk uiteen per seizoen en per regio. De provincie heeft een landklimaat, dus de zomers zijn warm en de winters koud. Het Noorden staat onder invloed van polaire luchtstromen, terwijl het Zuiden warme lucht krijgt aangevoerd uit het Zuiden. Zuid- en Zuidoost-Ontario hebben een gemiddeld vochtig landklimaat, waardoor de zomers flink warm aanvoelen. Zomers in het Zuiden van Ontario waarbij het weken aaneengesloten boven de 25 graden is, zijn eerder regel dan uitzondering.

 

Landschap en natuur

Onder invloed van de warme zomers in Zuid-Ontario is in de regio ten Westen van Hamilton richting Niagara Falls een groot gebied te vinden met wijngaarden. Deze streek brengt veel goede wijnen voort. Verder naar het noorden wonen steeds minder mensen en krijgt de natuur steeds meer de overhand. In het uiterste Noorden en Noordoosten van Ontario, langs de Hudson Bay, zijn grote moerasgebieden die nauwelijks bewoond zijn.

Het westelijk deel van de provincie is rijkelijk bezaaid met talloze meren en kleinere meertjes. Het is dan ook niet voor niets dat in de westelijke regio van Ontario de watersportsector welig tiert.

 

De bevolking

Ontario heeft een zeer gevarieerde bevolking en de stad Toronto is dan ook de meest cultureel diverse stad ter wereld. Met name Zuidwest-Ontario heeft grote gemeenschappen die van Europese afkomst zijn. Zo heeft bijvoorbeeld Kitchener een grote Duitse community, waar jaarlijks Oktoberfesten worden georganiseerd. Als Nederlander voel je je altijd hartelijk verwelkomd wanneer je je nationaliteit kenbaar maakt, want het Zuiden van Ontario heeft enorm veel inwoners van Nederlandse afkomst en veel mensen spreken wel een paar woorden Nederlands.