Prince Edward Island is veruit de kleinste provincie, zowel qua oppervlakte als qua bevolking. Met een oppervlakte van vier keer de provincie Utrecht en een inwoneraantal van ongeveer 150 duizend, is PEI, zoals Prince Edward Island kortweg wordt genoemd, een relatief dichtbevolkte provincie. Het eiland is sinds 1997 verbonden met het vaste land van New Brunswick door de beroemde, bijna 13 kilometer lange Confederation Bridge.

 

Klimaat

Prince Edward Island heeft een typisch zeeklimaat. Het weer is vrij onvoorspelbaar, maar de zomers zijn onder invloed van de warme zeestroom van de Gulf of St. Lawrence aangenaam, met temperaturen die variëren van 23 tot 30 graden. De wintertemperaturen komen onder invloed van het zeeklimaat niet ver onder nul. Gedurende de wintermaanden krijgt Prince Edward Island nog wel eens te maken met stormen die het restant zijn van tropische stormen, afkomstig uit de Golf van Mexico.

 

Landschap

Qua landschap doet Prince Edward Island een beetje denken aan een glooiend Nederland. Het hoogste punt van Prince Edward Island ligt op slechts 152 meter boven de zeespiegel. Wanneer je door Prince Edward Island rondrijdt valt het op dat er veel landbouwgrond is. Heel typerend aan de grond van Prince Edward Island is dat deze roodgekleurd is, aangezien deze is opgebouwd uit rood zandsteen. Het eiland staat bekend om de prachtige roodgekleurde stranden.

 

De bevolking van Prince Edward Island

De bevolking op Prince Edward Island is vriendelijk. De gemoedelijke sfeer is het provinciestadje Charlottetown, de hoofdstad van Prince Edward Island, nodigt uit tot recreatie. Het is op een eiland als Prince Edward Island dan ook logisch dat het grootste deel van de bevolking werkzaam is in de visserij, het toerisme en de landbouw.

Net als veel andere provincie in Canada is ook Prince Edward Island een smeltkroes van culturen. Ruim een derde van de bevolking is van Schotse afkomst, gevolgd door de Engelsen en Ieren.

 

De confederation bridge

De bijna 13 kilometer lange brug is iconisch voor het Prince Edward Island. De opnening van de brug in 1997 was aanleiding om een wet te herzien die gebood dat er altijd een veerdienst tussen Prince Edward Island en het vaste land moest worden onderhouden. De komst van de brug maakte deze wet overbodig. De veerdienst is echter wel nog altijd operationeel.