• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Québec

Van alle Canadese provincies veruit de rijkste historie,
|

Québec is qua oppervlakte de grootste provincie van Canada. Québec is de hoofdstad van de provincie, maar Montreal is ruimschoots de grootste stad met ruim 1,5 miljoen inwoners. De provincie telt ruim 8 miljoen inwoners, waarvan het merendeel in de steden woont. De provincie Québec grenst in het Westen aan Ontario, in het Zuiden aan de VS en in het Oosten aan New Brunswick en Newfoundland en Labrador. De noordelijke kustlijn grenst aan de Hudson Bay en Hudson Strait.

Geschiedenis van Québec

De provincie Québec heeft van alle Canadese provincies veruit de rijkste historie, zeker als het aankomt op het Franse koloniale tijdperk. De stad Québec ontleent zijn naam aan het woord Gepèèg, ofwel ‘vernauwing van de rivier’ in de taal van de Mi’kmag indianen, die daarmee de vernauwing van de Saint Lawrencerivier aanduidden, waar de stad tegenwoordig gelegen is.

In 1534 eiste de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier het gebied op voor de Franse koning. Het duurde nog tot 1608 tot  Samuel de Champlain de eerste nederzetting stichtte op de plaats waar later Québec werd gesticht. Later viel het gebied in handen van de Engelsen en werden de Acedians, zoals de in Canada gevestigde Fransen zich noemden, in grote getalen gedeporteerd naar het Zuiden, de huidige VS.

Verspreid over de provincie Québec zijn er talloze prachtige monumentale gebouwen te bezichtigen die stammen uit het Franse koloniale tijdperk. De oude stad Québec is zeer goed geconserveerd gebleven en de oude overheidspanden en stadsmuren zijn nog in originele staat te bewonderen.

 

Taal

De officiële voertaal in Québec is Frans, maar elke Québecer spreekt ook Engels. De taal is een gevoelig onderwerp en de bevolking van Quebec is zeer chauvinistisch. Spreek je iemand in eerste instantie aan in het Engels, dan geven ze aan dat ze Frans spreken. Kom je er in het Frans niet uit, dan helpen ze je vervolgens gewoon in het Engels. Een stukje etiquette.

Hoewel het Canadese Frans absoluut niet vergelijkbaar is met het Franse Frans is het bij langzaam spreken redelijk te volgen als je redelijk Frans spreekt en verstaat.

 

Natuur en wildlife

Met meer dan een half miljoen meertjes en grotere meren heeft Québec een enorme zoetwatervoorraad, die zo’n 12% van het landoppervlak beslaat. De wilde landdieren komen vooral verder naar het Noorden toe veel voor, aangezien die streken zeer dunbevolkt zijn. Dieren die veel voorkomen zijn de bobcat, de kariboe, de muskusos, de bruine beer en de ijsbeer in het uiterste Noorden.

Door de geologie en de uiteenlopende klimaten in de provincie heeft Québec een zeer rijk variërende vegetatie die van regio tot regio verschilt. De begroeiing varieert van toendravegetatie in het uiterste Noorden tot prachtige oerbossen in het Zuiden van de provincie.

 

Je me souviens

De bevolking van Québec is zeer trots op de Franse afkomst en dat zie je overal in terug. De Franse cultuur schijnt vrijwel overal in door. Het “Je me souviens” (Ik herinner me) dat op de kentekenplaten staat vermeld, refereert nog altijd aan de deportatie van de Acadiens in de tijd dat de Engelsen de Franse koloniën in Canada overnamen. Jaarlijks vinden op 15 augustus in Quebec, maar ook in de ernaast gelegen provincie New Brunswick, feesten plaats ter ere van de Acadiaanse cultuur.

Reizen langs deze regio

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge