West-Canada bestaat uit een vijftal provincies: British Columbia, Alberta, Yukon, Northwest Territories en Saskatchewan. Verreweg de meeste aantrekkingskracht van deze vijf provincies, hebben British Columbia en Alberta. De imposante Rocky Mountains, de wilde rivieren en de prachtige weidsheid spreken in reiscatalogi tot de verbeelding. In werkelijkheid overtreffen ze vaak zelfs nog de verwachting.

 

ALBERTA

Alberta is de provincie waar de meeste toeristen hun hart verliezen. De provincie wordt in het Westen geflankeerd door de hoge Rocky Mountains. Ten Westen van de Rockies verandert het terrein drastisch: de Great Plains, een gigantisch prairiegebied dat zich honderden kilometers naar het Oosten uitstrekt, tot in de middelste provincies Manitoba en Saskatchewan. Typerend voor Alberta zijn prachtige Icefields Parkway, de blauwe bergmeren en de vele wilde dieren.

Lees hier meer over Alberta

BRITISH COLUMBIA

British Columbia, kortweg BC, staat vooral bekend om de prachtige natuur. Grillige bergen, snelstromende rivieren en prachtige vergezichten zijn typerend voor het landschap. Het voor de kust gelegen Vancouver Island is een eiland met een overweldigend natuurschoon en heeft een bijna subtropisch klimaat in de zomer. Het eiland heeft eeuwenoude regenwouden, maar ook eindeloze zandstranden aan de Pacifische kust. In de provincie vind je ook de Okanagan Valley.

Lees hier meer over British Columbia

NORTHWEST TERRITORIES

Northwest Territories is 32 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts 43.500 inwoners, waarvan 40% in de stad Yellowknive woont. Het Westen van deze provincie is bergachtig, want daar liggen de Rockies, maar naar het Noorden en Oosten wordt het landschap vlakker. Northwest Territories heeft een aantal nationale en provinciale parken die absoluut de moeite zijn om te bezoeken. Nahanni National Park Reserve is een nationaal park dat een vermelding heeft op de UNESCO World Heritage.

Lees hier meer over de Northwest Territories

SASKATCHEWAN

Saskatchewan heeft een oppervlakte van 651.900 vierkante kilometer, zo’n 15 keer de oppervlakte van Nederland. Met ruim een miljoen inwoners is de provincie dunbevolkt, aangezien de meeste inwoners in de steden leven. De grootste steden van Saskatchewan zijn Saskatoon, Regina en Moose Jaw.

Lees hier meer over Saskatchewan

YUKON

De provincie Yukon Is de meest Noordwestelijk gelegen Canadese provincie en grenst aan de westkant aan de Amerikaanse provincie Alaska. Ook Yukon is bijzonder dun bevolkt: nog geen 0,1 inwoner per vierkante kilometer. De provincie wordt doorkruist door de Yukon River die uiteindelijk in het uiterste Westen van Alaska in de oceaan uitmondt. Het Zuiden van de Yukon wordt gekarakteriseerd door de talloze door gletsjer gevoede bergmeertjes.

Lees hier meer over Yukon

Regio’s Canada

Bekijk hier onze regio’s
Alberta
British Columbia
Northwest Territories
Saskatchewan
Yukon