Northwest Territories is net als Nunavut en Yukon een territorium van Canada en geen provincie. Northwest Territories ligt precies tussen Yukon en Nunavut in en grenst in het Zuiden aan de provincies Saskatchewan, Alberta en British Columbia.

Met een oppervlakte van 1,3 miljoen vierkante kilometer en een bevolking van ruim 42 duizend, is Northwest Territories zeer dunbevolkt, wat neerkomt op zo’n 0,03 inwoner per vierkante kilometer. De hoofdstad van dit territorium is Yellowknife, waar ongeveer de helft van het totale inwoneraantal woont. Yellowknife ligt extreem geïsoleerd en de dichtstbijzijnde grote stad is Edmonton op zo’n 1500 kilometer en de reistijd bedraagt 24 uur.

KLIMAAT VAN NORTHWEST TERRITORIES

Door de enorme afmetingen van Northwest Territories varieert het klimaat van het Noorden naar het zuiden. Het Noorden heeft een poolklimaat, terwijl het zuidelijke deel meer een subarctisch klimaat heeft. De zomers in het Noorden zijn kort en koel met maximum zomertemperaturen van rond de 15 graden. De winters zijn lang en donker met temperaturen die wel min 50 kunnen bereiken. In het zuidelijke deel van het territorium zijn de temperaturen milder.

NATUUR

Uiteraard horen bij een arctisch en een subarctisch klimaat de stereotype uitgestrekte toendravlakten. Maar naast deze vlakten heeft Northwest Territories in het Westen ook een gebergte: de Rocky Mountains. Ten Westen van de Rockies gaat het landschap over in heuvelachtig land, verder naar het Noorden bestaat NWT voornamelijk uit laagland met permafrost, waar de bodem ook gedurende de zomermaanden bevroren blijft.

ECONOMIE

De lokale economie is voornamelijk gebaseerd op mijnbouw. In Northwest Territories worden onder andere diamanten, goud en aardgas gewonnen. Door de gebrekkige infrastructuur vindt transport veelal door de lucht plaats. In de winter worden soms bevroren rivieren en meren gebruikt voor wegtransport om de afgelegen streken te ontsluiten. Hierover is op History Channel een serie van negen seizoenen uitgezonden onder de naam Iceroad Truckers.

Regio’s Canada

Bekijk hier onze regio’s
Oost-Canada
West-Canada