Saskatchewan is van West naar Oost de derde provincie, ten Oosten van British Columbia en Alberta. De provincie is vernoemd naar de gelijknamige rivier die door de provincie stroomt en uitmondt in Lake Winnepeg.
Saskatchewan heeft een oppervlakte van 651.900 vierkante kilometer, zo’n 15 keer de oppervlakte van Nederland. Met ruim een miljoen inwoners is de provincie dunbevolkt, aangezien de meeste inwoners in de steden leven. De grootste steden van Saskatchewan zijn Saskatoon, Regina en Moose Jaw.

 

Het klimaat

Het klimaat in Saskatchewan is een landklimaat. Lange droge zomers en hoge temperaturen van soms boven de 38 graden zijn karakteristiek voor deze ‘kale’ provincie met eindeloze vergezichten. Onder invloed van poollucht die zuidwaarts trekt zijn de winters koud, waarbij de temperatuur soms weken achtereen niet boven de min 17 uitkomt.

Saskatchewan heeft meer zonne-uren dan elke andere Canadese provincie, maar is tevens de meest tornado actieve, met een gemiddelde van 12 tot 18 tornado’s per jaar.

 

Natuur

Het Noorden van Saskatchewan wordt voornamelijk bedekt met coniferenbossen, terwijl in het Zuiden ruim 300 vierkante kilometer wordt bedekt met de Cypress Hills zandduinen, gevormd in het Tertiaire tijdperk. Het landschap van  Saskatchewan biedt prachtige vergezichten over oneindige koolzaadvelden en prairies. Samen met de provincie Manitoba wordt Saskatchewan ook wel ‘de graanschuur’ van Canada genoemd, gezien de korenvelden die vaak tot de horizon reiken.

 

Saskatchewan, land of living skies

Op de kentekenplaten van auto’s uit Saskatchewan prijkt het Land of Living Skies, vanwege de prachtige prairieluchten die het landschap biedt. Hoewel de adembenemende luchten ’s zomers regelmatig uitmonden in destructieve tornado’s, is Saskatchewan absoluut de moeite waard om te bezoeken, al was het maar om de weidsheid van deze provincie te ervaren.

Regio’s Canada

Bekijk hier onze regio’s
Oost-Canada
West-Canada