Yukon is het territorium in het uiterste noordwesten van Canada. De westgrens is Alaska, aan de oostzijde grenst Yukon aan Northwest Territories, in het Zuiden aan British Columbia. Yukon is de kleinste van de drie federale territoria, na Nunavut en Northwest Territories. De oppervlakte is zo’n 480 duizend vierkante kilometer, wat neerkomt op ongeveer 11 keer de oppervlakte van Nederland. Met een totaal van nog geen 40 duizend inwoners is Yukon zeer dun bevolkt, zeker als je je realiseert dat twee derde van de inwoners in de schaarse steden woont, zoals Whitehorse en Dawson.

Klimaat in Yukon

Hoewel de temperaturen in Yukon relatief niet zo heel koud zijn in vergelijking met andere polaire streken in Canada, kunnen tijdens zogenaamde cold snaps (een plotse koudegolf) de temperaturen dramatisch dalen tot soms wel min 60 graden.

Anders dan in andere noordelijke streken kan de zomer in Yukon heel vroeg inzetten, soms zelfs al eind mei of begin juni. Daarbij kunnen soms hittegolven plaatsvinden waarbij temperaturen bereikt worden van boven de 30 graden.

De natuur

De natuur van Yukon is overweldigend, zeker als je alleen het Nederlandse landschap gewend bent. Terwijl het Zuiden en Zuidoosten van Yukon bergachtig zijn door de aanwezigheid van de uitlopen van de Rockies, is het landschap aan de grens met Alaska en het noordelijk deel vlakker. In de ongerepte natuur heeft wildlife vrij spel. Veelvoorkomende wilde dieren in deze streken zijn de grizzlybeer, de bruine en zwarte beer, kariboes, herten en elanden.

De flora in Yukon is adembenemend door een enorme biodiversiteit. Meer dan 1200 verschillende plantensoorten van meer dan 84 verschillende plantenfamilies vinden in Yukon hun thuis. De noordkust huisvest een vijfde van alle arctische plantensoorten op aarde. Ook de Mackenzie Mountains hebben een grote plantendiversiteit.

De economie

De economie van Yukon draait vooral van de mijnindustrie, maar door de toenemende publiciteit over de lokale cultuur en de prachtige natuur, groeit de toeristische sector ook de laatste jaren. Yukon biedt prachtige gelegenheden voor outdoorvakanties, zoals vissen, ijsklimmen, raften, kayakken en wandelen.

The klondike

Op de kentekenplaten van auto’s in Yukon prijkt ‘The Klondike’. Klondike is een regio in Yukon, vlak langs de grens met Alaska. De regio is vernoemd naar het kleine riviertje de Klondike, dat uitmondt in de rivier de Yukon. In 1896 werd er in de Klondike goud gevonden. Toen het nieuws de VS bereikte in 1897, groeide Klondike onder invloed van de goudkoorts explosief. Binnen een jaar groeide de kleine nederzetting uit tot een stad van 30 duizend inwoners, zo snel dat er zelfs hongersnood dreigde. De goudzoeker, de Klondike, op de kentekenplaat is het symbool van Yukon.

Regio’s Canada

Bekijk hier onze regio’s
Oost-Canada
West-Canada