Klondike is eigenlijk maar op één manier bekend: vanwege de enorme goudkoorts van eind negentiende eeuw. Nadat het eerste goud in de regio was gevonden, overspoelden duizenden goudzoekers de regio Dawson City en Klondike in de Yukon Territory en maakten er een gonzende stad van. Op de hoogtijdagen van de Klondike goudkoorts waren er 30.000 gelukszoekers op de Klondike regio afgekomen, waardoor er zelfs een hongersnood was ontstaan.

In reactie hierop kwamen in hun kielzog vele ondernemers naar de regio om de goudzoekers te voorzien van faciliteiten. Al snel volgden de Mounties, werden er kruidenierswinkels en saloons geopend, nachtclubs en whiskystokerijen, allemaal om de vele goudzoekers te voorzien van voedsel, vermaak en gemak.

Als je denkt dat uit Klondike in de loop der tijd een bruisende stad is ontstaan, dan heb je het mis. Tegenwoordig is Klondike niet meer dan een gehuchtje waar je zo langs zou rijden. Toch is het stadje nog steeds absoluut de moeite waard om te bezoeken vanwege de enorme culturele waarde. Het is een openluchtmuseum geworden met volop cultureel erfgoed en waar de oude verhalen door de straten waaien.

Duik in de historie van de Klondike goudkoorts

Stap honderdtwintig jaar terug in de tijd en beleef de euforie van de Klondike goudkoorts. Bewandel de stoffige promenades, breng een bezoek aan een dancehall waar nog steeds de cancan wordt gedanst en lees de werken van Robert Service en Jack London. Geniet van echte Klondike gastvrijheid en ontmoet de Hän bevolking, de oorspronkelijke bewoners van de regio. Volg de Trail of ’98 naar het historische Dawson City, een nabij gelegen goudzoekersstadje dat barst van het erfgoed en de attracties.

Beleef de Klondike goudkoorts zelf

In de regio zijn diverse ondernemingen die je de goudkoorts zelf kunnen laten beleven. Zeer leuke excursie voor gezinnen. Zoek zelf met een pannetje naar goud en laat je beeldend informeren door een van de gidsen die je mee terugneemt naar de tijd van de Klondike goudkoorts. Een impressie van de omgeving zie je in deze video.