Beren spotten in Canada is waarschijnlijk een van de meest geliefde bezigheden voor toeristen. Iedereen hoopt op die perfecte foto van een moederbeer met een paar cubs. Waar kun je het beste beren gaan spotten? Welke soorten beren kun je tegenkomen? En wat moet je doen voor de veiligheid? Wij zetten alle zaken voor je op een rijtje, zodat je veilig en succesvol kan beren spotten in Canada.

Waar kan ik beren spotten in Canada?

Canada is een enorm land met heel veel wildernis. Die wildernis zoeken beren op, want daar is voedsel te vinden. Wanneer je weet waarmee een beer zichzelf voedt, dan is het al een stuk eenvoudiger om erachter te komen waar je het best beren kan gaan spotten.

Beren zijn gek op vis. Hoewel ze bij hoge uitzondering wel eens op jacht gaan naar een stukje vlees, vinden ze de inspanning hiervoor te hoog. Op dat moment kiezen ze liever voor een eenvoudig te vangen visje. Later in het seizoen, wanneer de bessen rijp zijn en het suikergehalte dus hoger is, grazen ze graag in bergweiden op zoek naar de heerlijk verse bessen.

Dit zijn dan ook de plekken waar je het meeste kans maakt om beren te spotten. Visrijke riviertjes, bergweiden en vooral op rustige plekken bij de bewoonde wereld vandaan, waar geen mensen zijn.

In vrijwel heel Canada komen beren voor, behalve in de provincie Prince Edward Island, in de stedelijke zones en op de prairies zeer weinig. Wel is het zo dat de verschillende berensoorten verspreid voorkomen in Canada. Uiteraard is de ijsbeer alleen te vinden in de noordelijke delen van het land. De grizzlybeer leeft vooral in de hoger gelegen streken. Maar eerst zullen we even de verschillende berensoorten in Canada op een rijtje zetten.

Soorten beren in Canada

Grofweg leven er in Noord-Amerika drie soorten beren. De meest voorkomende hiervan is de Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus). Ondanks zijn naam, kan deze zwarte beer verschillende tinten hebben, uiteenlopend van zwart tot bruin tot zelfs wit! Deze zwarte beer komt voor in alle provincies en territoria van Canada, met uitzondering van Prince Edward Island.

Kermode beer

De Kermode beer is een zeldzame ondersoort en is wit van kleur. Deze soort komt alleen voor langs de kuststreek van British Columbia. De Kermode beer, of Spirit bear, zoals hij ook wel wordt genoemd, is geen albino, maar een echte ondersoort.

Grizzlybeer

De grizzlybeer, ook wel de bruine beer (Ursus arctos), is alleen te vinden in de westelijke provincies en territoria, dus in British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories. De grizzlybeer kent een ondersoort, die leeft in Alaska, op Kodiak Island. Deze soort wordt de Kodiakbeer genoemd. Ze zijn een flink stuk groter dan de toch al forse grizzly’s die op het vasteland leven. In feite zijn het uit hun krachten gegroeide grizzlyberen.

IJsbeer

De ijsbeer (Ursus maritimus) leeft in de noordelijke delen van Canada. Wereldwijd leven er ongeveer 25.000 ijsberen in de noordelijke gebieden van Canada, Alaska, Rusland, Noorwegen en Groenland samen. Dit aantal blijft al jaren relatief stabiel. Wil je ijsberen spotten zonder dat je helemaal naar het verre noorden hoeft te reizen? Dan moet je in de herfst naar Churchill, Manitoba, ‘the Polar Bear Capital of the World’.