• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Beren spotten in Canada

In vrijwel heel Canada komen beren voor
|

Beren spotten in Canada is waarschijnlijk een van de meest geliefde bezigheden voor toeristen. Iedereen hoopt op die perfecte foto van een moederbeer met een paar cubs. Waar kun je het beste beren gaan spotten? Welke soorten beren kun je tegenkomen? En wat moet je doen voor de veiligheid? Wij zetten alle zaken voor je op een rijtje, zodat je veilig en succesvol kan beren spotten in Canada.

Waar kan ik beren spotten in Canada?

Canada is een enorm land met heel veel wildernis. Die wildernis zoeken beren op, want daar is voedsel te vinden. Wanneer je weet waarmee een beer zichzelf voedt, dan is het al een stuk eenvoudiger om erachter te komen waar je het best beren kan gaan spotten.

Beren zijn gek op vis. Hoewel ze bij hoge uitzondering wel eens op jacht gaan naar een stukje vlees, vinden ze de inspanning hiervoor te hoog. Op dat moment kiezen ze liever voor een eenvoudig te vangen visje. Later in het seizoen, wanneer de bessen rijp zijn en het suikergehalte dus hoger is, grazen ze graag in bergweiden op zoek naar de heerlijk verse bessen.

Dit zijn dan ook de plekken waar je het meeste kans maakt om beren te spotten. Visrijke riviertjes, bergweiden en vooral op rustige plekken bij de bewoonde wereld vandaan, waar geen mensen zijn.

In vrijwel heel Canada komen beren voor, behalve in de provincie Prince Edward Island, in de stedelijke zones en op de prairies zeer weinig. Wel is het zo dat de verschillende berensoorten verspreid voorkomen in Canada. Uiteraard is de ijsbeer alleen te vinden in de noordelijke delen van het land. De grizzlybeer leeft vooral in de hoger gelegen streken. Maar eerst zullen we even de verschillende berensoorten in Canada op een rijtje zetten.

Soorten beren in Canada

Grofweg leven er in Noord-Amerika drie soorten beren. De meest voorkomende hiervan is de Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus). Ondanks zijn naam, kan deze zwarte beer verschillende tinten hebben, uiteenlopend van zwart tot bruin tot zelfs wit! Deze zwarte beer komt voor in alle provincies en territoria van Canada, met uitzondering van Prince Edward Island.

Kermode beer

De Kermode beer is een zeldzame ondersoort en is wit van kleur. Deze soort komt alleen voor langs de kuststreek van British Columbia. De Kermode beer, of Spirit bear, zoals hij ook wel wordt genoemd, is geen albino, maar een echte ondersoort.

Grizzlybeer

De grizzlybeer, ook wel de bruine beer (Ursus arctos), is alleen te vinden in de westelijke provincies en territoria, dus in British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories. De grizzlybeer kent een ondersoort, die leeft in Alaska, op Kodiak Island. Deze soort wordt de Kodiakbeer genoemd. Ze zijn een flink stuk groter dan de toch al forse grizzly’s die op het vasteland leven. In feite zijn het uit hun krachten gegroeide grizzlyberen.

IJsbeer

De ijsbeer (Ursus maritimus) leeft in de noordelijke delen van Canada. Wereldwijd leven er ongeveer 25.000 ijsberen in de noordelijke gebieden van Canada, Alaska, Rusland, Noorwegen en Groenland samen. Dit aantal blijft al jaren relatief stabiel. Wil je ijsberen spotten zonder dat je helemaal naar het verre noorden hoeft te reizen? Dan moet je in de herfst naar Churchill, Manitoba, ‘the Polar Bear Capital of the World’.

Hoe herken je de verschillende soorten beren?

Hoe kun je de verschillende soorten beren herkennen als ze zoveel verschillende tinten kunnen hebben?

Zwarte beren en grizzlyberen zijn qua formaat lastig van elkaar te onderscheiden. Er zijn kleine grizzly’s en er zijn grote zwarte beren. Hoewel grizzlyberen qua bottenstructuur aanzienlijk forser zijn gebouwd dan zwarte beren, kan een zwarte beer toch aanzienlijk groter zijn.

Ook de periode van het jaar kan een belangrijk verschil maken. Wanneer een uitgemergelde beer uit zijn winterslaap komt, is hij natuurlijk veel dunner dan een beer die volgevreten zijn nest voor de winterslaap betreedt in de herfst. Dat kan wel een verschil maken van meer dan 200 kilo! Dit even ter illustratie, want daarom is het belangrijk dat je de verschillende soorten beren aan hun uiterlijke kenmerken kunt herkennen.

De beste uiterlijke kenmerken waaraan je de verschillende soorten beren kunt herkennen, zijn de omvang van de schouders, het profiel van de kop en de lengte van de klauwen. De grizzlybeer heeft een uitgesproken bult op de schouders, de zwarte beer niet. Ook heeft de grizzlybeer een ‘platter’ en meer gedrongen gezicht, korte ronde oren en aanzienlijk grotere, vooral bredere klauwen dan een zwarte beer.

Veiligheid met beren

Wanneer je je in ‘Bear Country’ begeeft en gaat beren spotten in Canada, is de kans aanzienlijk dat je een beer tegen het lijf loopt. Natuurlijk niet letterlijk, maar de kans is redelijk groot dat je er een of meerdere ziet.

Het allerbelangrijkst is of het gaat om een vrouwtjesbeer. Heeft ze welpen bij zich? In feite is dat de enige echt gevaarlijke situatie waarin je verzeild kunt raken. Verder vormt alleen een beer die net uit zijn winterslaap komt en hongerig is een gevaar.

Over het algemeen hebben beren geen zin in mensen en vermijden ze ons het liefst. Dus ga je beren spotten in Canada, maak dan altijd voldoende geluid, spreek luid, draag een bear bell, waarmee je de beren alert maakt op je aanwezigheid of ga als groep de wildernis in. Wat doe je bij een confrontatie met een beer? Lees Veilig in Bear Country.

Wil je ook beren spotten in het wild?

Bij de volgende reizen naar Canada is de kans groot dat je ze gaat zien

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge