De Canadese provincie Alberta staat bekend om de prachtige natuur, de nationale parken in de Rockies en het vele wildlife. De flitsende stad Calgary is de voornaamste stad om deze provincie te bezoeken.

Hoge bergen, imposante gletsjers, watervallen en knalblauwe gletsjermeren sieren het landschap. Wij zetten de mooiste meren van Alberta voor je op een rijtje.

De mooiste meren van Alberta

De mooiste meren van Alberta liggen vooral in de Rockies in de nationale parken. Daarnaast zijn er op de vlakke Great Plains ook mooie meren, maar minder spectaculair dan die in de Rocky Mountains, aangezien die vaak met het smeltwater van gletsjers worden gevoed en daardoor prachtig van kleur zijn.

Maligne Lake

Maligne Lake is een van de mooiste meren van Alberta en zeker de bekendste. Met hoge bergpieken, enorme gletsjers en ongerepte boreale bossen, is Maligne Lake een absolute aanrader voor de bezoekers van Jasper National Park.

Wanneer je het meer bezoekt, maak dan zeker de lake cruise, die je naar het mooie Spirit Island brengt. Dit kleine eilandje werd ooit gefotografeerd en in New York op een tentoonstelling geëxposeerd. De foto heeft zo’n indruk gemaakt dat veel mensen het eiland met eigen ogen willen zien.

Medicine Lake

Ook onderweg naar Maligne Lake kom je een prachtige meer tegen: Medicine Lake. Dit meer doet een beetje mysterieus aan, zeker als het een beetje mistig is. Langs de kant van het meer zie je nog hoe een bosbrand enkele jaren geleden de oevers in as legde. Gelukkig zie je ook hoe snel de natuur zichzelf weer herstelt van deze bosbranden.

Medicine Lake is een bijzonder meer. Het loopt elk najaar leeg in een ondergronds grottenstelsel, om vervolgens in het voorjaar, wanneer de temperaturen weer stijgen en de gletsjers smelten, weer vol te lopen. Het water dat door het ondergrondse grottenstelsel loopt, komt uit bij de Maligne Canyon, waar het zich door de smalle kloof een weg richting de nabijgelegen Athabasca River.

Peyto Lake

Peyto Lake is een helderblauw gletsjermeer op een kleine afstand van de Icefields Parkway. Op een kleine wandelafstand vanaf de parkeerplaats ligt de Bow Summit, een geweldig uitkijkpunt over het meer. Elke keer wanneer je bij het meer komt, ziet het er net weer even anders uit, afhankelijk van het tijdstip van de dag, de lichtinval en de bewolking.

Wanneer je het meer op foto’s ziet, ben je geneigd te geloven dat het is gephotoshopt, maar als je het meer dan in het echt ziet, blijkt dat het water écht zo helderblauw is.