De wijnen van Canada genieten wereldwijde bekendheid. En hoewel de meeste wijndrinkers niet direct aan Canada zullen denken als een wijnland, komen er verrassend goede wijnen vandaan.

De oost- en de westkust van Canada liggen maar liefst 7.821 kilometer bij elkaar. Daarom zou het zeer sterk zijn als er daartussen niet één wijngebied zou liggen. Integendeel, er liggen er talloze! Canada is namelijk een flinke wijnproducent, en vooral qua verschillende soorten wijn.

De wijngebieden liggen verspreid van het eiland Newfoundland tot aan Vancouver Island aan de westkust van British Columbia. Met talrijke microklimaten, bergketens die bescherming bieden tegen heftige weersinvloeden en vruchtbare bodems, is Canada een producent van talloze kwaliteitswijnen.

De bekendste wijnregio’s en wijnen van Canada

Hoewel de vroege ervaringen met wijnbouw in Canada moeilijk waren, heeft men met moderne technieken en de juiste druivensoorten een productieve wijnindustrie kunnen opzetten.

De bekendste wijnregio’s van Canada zijn:

In British Columbia heb je de Naramata Kootenays en het snel ontwikkelende gebied van de Okanagan Thompson River Valley.

In Quebec zijn er vijf belangrijke wijnregio’s: Montérégie, Eastern Townships Wineries Les Cantons de l’Est en de Lower Laurential Wineries.

Nova Scotia heeft daarnaast vijf voorname wijngebieden waarvan Annapolis Valley de meest bekende is.

Uiteraard zijn er naast deze wijn producerende gebieden nog talloze kleinere regio’s die wijn produceren. De vier belangrijkste factoren die een rol spelen voor de wijnregio’s zijn:

  • De geografische positie
  • Grondtype
  • Weertype (zon, regen, temperatuur)
  • Soort druiven

Bovendien produceerde Canada in 2002 75.900.000 liter wijn (0,3% van de wereldproductie).

Icewine, Canada’s grootste wijnexportproduct

Icewine is wijn die is gemaakt van druiven die tijdens de vorst nog aan de druivenstruiken zaten. Hierbij bevriest alleen het vocht in de druiven, waardoor de vaste bestanddelen geconcentreerd worden. Doordat de druiven vervolgens in bevroren toestand geperst worden ontstaat er een geconcentreerde, heerlijk zoete wijn. Daarnaast worden de druiven bij dit proces reeds geperst voor de fermentatie. Hierdoor behouden ze hun natuurlijke zoete smaak.

Desalniettemin is de productie van Icewine nogal riskant, aangezien de vorst op het juiste moment moet inzetten. Daar komt bij dat er voldoende arbeidskrachten beschikbaar moeten zijn om het bereidingsproces efficiënt uit te kunnen voeren. Want onvoorziene factoren kunnen er zomaar toe leiden dat een complete oogst icewine verloren gaat.

Icewine wordt met name in de Okanagan Valley in BC geproduceerd.