Digby is een Canadees stadje in het zuidwesten van de provincie Nova Scotia. Het stadje is gelegen aan de westelijke oever van het Annapolis Basin in de buurt van de Digby Gut, de smalle doorgang die het bassin aansluit op de Bay of Fundy.

Geschiedenis van Digby

In het verleden werd Digby “Oositookun” genoemd, de term die door Mikmaq First Nations werd gebruikt en iets betekent als ‘oor van de grond’. In het jaar 1760 vestigden zich een aantal Engelse kolonisten in het gebied en noemden de stad Conway.

Gedurende de 19e eeuw ontwikkelde Digby zich tot een scheepvaartstad en werd het een regionaal handelscentrum. In het laatste decennium van de 19e eeuw groeide de handel nog sterker, toen de Dominion Atlantic Railway het gebied ontsloot en zo de goederen die met boten werden aangevoerd, kon afvoeren naar het achterland.

De geschiedenis van dit gezellige vissersstadje is geconserveerd in het Admiral Digby Museum, gelegen aan de haven in het historische Woodrow / Dakin huis, een van de oudste panden in de stad.

Toerisme

Door de prachtige ligging en het altijd gezellige, drukke haventje, is het een heerlijk stadje om enkele dagen te verblijven en een zeer geschikte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Er zijn talloze Inns en Bed & Breakfasts in en om het centrum. Je kan daaraan goed merken dat het toerisme een belangrijke sector is.

Wharf Rat Rally

Sinds 2004 is Digby de bestemming geworden van de grootste motorfietsrally van de kustprovincies van Canada, de jaarlijkse Wharf Rat Rally. Elk jaar in de eerste week van augustus groeit de bevolking in aantal van 2.000 inwoners tot wel 50.000 inwoners, wanneer wel 25.000 motorfietsen het kustplaatsje aandoen. Het is een hele happening, maar supergezellig én indrukwekkend om mee te maken.