• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Forty Mile, de ghost town van de Yukon

|

Forty Mile is ook wel bekend als de oudste stad van Canada’s Yukon. De stad werd opgericht in 1886 op de plaats waar de Forty Mile River samenvloeit met de Yukon River. In het laatste decennium van de negentiende eeuw zochten veel goudzoekers hun heil in deze regio.

Tijdens de grote goudkoorts verlieten de meesten van hen het gehuchtje en gingen op zoek naar goud in de regio van Dawson City en Klondike. Het stadje bleef wel in gebruik door de oorspronkelijke bewoners, de Tr’ondëk Hwëch’in indianen. Tegenwoordig is Forty Mile een historische plaats, die wordt beheerd door de Tr’ondëk Hwëch’in indianen en de overheid van Yukon. De verlaten nederzetting ligt erbij als een spookstadje.

Geschiedenis van Forty Mile

Het stadje heeft een veel langere geschiedenis en de regio wordt van oudsher gebruikt als oogstgebied door de First Nations. Bovendien is bij Forty Mile van oudsher een plaats waar de kuddes kariboes de rivier konden doorwaden en vanwege de natuurlijke bronnen was deze locatie dus een aantrekkelijke plaats voor een nederzetting. Daarnaast heeft de rivier de lokale bevolking altijd voorzien van arctische zalm die naar het gebied trekt om te paaien.

Goudkoorts, de eerste periode

In 1886 stichtten Jack McQuesten, Alfred Mayo en Arthur Harper van de Alaska Commercial Company (ACCO) de eerste moderne nederzetting. Zij claimden het gebied nadat er goud was ontdekt in de Forty Mile River. Het merendeel van de mijnwerkers die de oorspronkelijke claims in het Klondike gebied maakten, kwamen oorspronkelijk uit dit gebied.

In 1894 waren er in het stadje een politiebureau, twee goed uitgeruste winkels, een uitleenbibliotheek, een biljartkamer, 10 saloons, twee restaurants, een theater, een operahuis, een horlogemaker en tal van distilleerderijen. Op het hoogtepunt van de goudkoorts bestond de stad uit ongeveer 600 inwoners. Tegenwoordig bestaat het stadje nog uit slechts een aantal panden, die veelal zijn dichtgetimmerd en verlaten.

In 1998 werd de definitieve overeenkomst getekend tussen de Tr’ondëk Hwëch’in First Nations en de overheid, waarbij werd bepaald dat het stadje en de nabijgelegen Fort Constantine en Fort Cudahy Historic Site samen zouden worden beheerd door de Tr’ondëk Hwëch’in en de overheid van Yukon.

Toekomst

Er bestaan toekomstplannen om spookstadje beter te ontsluiten van de buitenwereld, aangezien het nu zeer slecht te bereiken is. Het wordt meestal bezocht over het water van de Yukon River, vanuit de dichtstbijzijnde gemeenschap Dawson City, die ongeveer 77 kilometer stroomopwaarts ligt.

Sinds de aanleg van de weg naar het dorpje Clinton Creek vanaf de Top of the World Highway, si Forty Mile beter bereikbaar en ligt op ongeveer 97 kilometer rijden van Dawson City. Ondanks de aanleg van de weg naar Clinton Creek komen de meeste bezoekers naar Forty Mile via het water van de Yukon River.

Populaire reizen door de Yukon

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge