Forty Mile is ook wel bekend als de oudste stad van Canada’s Yukon. De stad werd opgericht in 1886 op de plaats waar de Forty Mile River samenvloeit met de Yukon River. In het laatste decennium van de negentiende eeuw zochten veel goudzoekers hun heil in deze regio.

Tijdens de grote goudkoorts verlieten de meesten van hen het gehuchtje en gingen op zoek naar goud in de regio van Dawson City en Klondike. Het stadje bleef wel in gebruik door de oorspronkelijke bewoners, de Tr’ondëk Hwëch’in indianen. Tegenwoordig is Forty Mile een historische plaats, die wordt beheerd door de Tr’ondëk Hwëch’in indianen en de overheid van Yukon. Ten slotte ligt de verlaten nederzetting erbij als een spookstadje.

Geschiedenis van Forty Mile

Al met al heeft het stadje een veel langere geschiedenis en de regio wordt van oudsher gebruikt als oogstgebied door de First Nations. Bovendien is bij Forty Mile van oudsher een plaats waar de kuddes kariboes de rivier konden doorwaden. Vanwege de natuurlijke bronnen was deze locatie dus een aantrekkelijke plaats voor een nederzetting. Daarnaast heeft de rivier de lokale bevolking altijd voorzien van arctische zalm die naar het gebied trekt om te paaien.

Goudkoorts, de eerste periode

In 1886 stichtten Jack McQuesten, Alfred Mayo en Arthur Harper van de Alaska Commercial Company (ACCO) de eerste moderne nederzetting. Zij claimden het gebied nadat er goud was ontdekt in de Forty Mile River. Het merendeel van de mijnwerkers die de oorspronkelijke claims in het Klondike gebied maakten, kwamen oorspronkelijk uit dit gebied.

In 1894 waren er in het stadje een politiebureau, twee goed uitgeruste winkels, een uitleenbibliotheek, een biljartkamer, 10 saloons, twee restaurants, een theater, een operahuis, een horlogemaker en tal van distilleerderijen. Op het hoogtepunt van de goudkoorts bestond de stad uit ongeveer 600 inwoners. Tegenwoordig bestaat het stadje nog uit slechts een aantal panden, die veelal zijn dichtgetimmerd en verlaten.

In 1998 werd de definitieve overeenkomst getekend tussen de Tr’ondëk Hwëch’in First Nations en de overheid, waarbij werd bepaald dat het stadje en de nabijgelegen Fort Constantine en Fort Cudahy Historic Site samen zouden worden beheerd door de Tr’ondëk Hwëch’in en de overheid van Yukon.

Toekomst

Er bestaan toekomstplannen om spookstadje beter te ontsluiten van de buitenwereld, aangezien het nu zeer slecht te bereiken is. Het wordt meestal bezocht over het water van de Yukon River, vanuit de dichtstbijzijnde gemeenschap Dawson City, die ongeveer 77 kilometer stroomopwaarts ligt.

Sinds de aanleg van de weg naar het dorpje Clinton Creek vanaf de Top of the World Highway, si Forty Mile beter bereikbaar en ligt op ongeveer 97 kilometer rijden van Dawson City. Ondanks de aanleg van de weg naar Clinton Creek komen de meeste bezoekers naar Forty Mile via het water van de Yukon River.