Als je zelf nog nooit in de Canadese Rockies bent geweest en de prachtig blauwe gletsjermeren nog niet met eigen ogen hebt gezien, ben je waarschijnlijk in de overtuiging dat de foto’s allemaal gephotoshopt zijn. Althans, zo denken de meeste mensen wanneer ze de reisgidsen doorbladeren of zich op internet oriënteren. Wel, de kleuren zijn helemaal echt! En natuurlijk worden sommige foto’s wel bewerkt, maar de kleuren zijn ook in het echt ‘absoluut amazing’!

Hoe krijgen die meren hun prachtige kleuren? Welke factoren spelen een rol? Allereerst is de typisch (azuur)blauwe kleur, en alle afgeleide tinten daarvan, afkomstig van het gruis dat onder grote druk van een gletsjer van de rotswanden wordt afgeslepen. Dit ‘rotsbloem’ wordt met het smeltwater afgevoerd naar de gletsjermeren.

Aangezien het stof zeer licht is van gewicht blijft het gedurende lange tijd zweven in het water. Gecombineerd met de inval van de zon geeft dit het water de typische turquoise, azuurblauwe of blauwgroene kleur. Het is fascinerend om hetzelfde meer onder verschillende weersomstandigheden te bekijken, aangezien de tint steeds verandert met de lichtinval.

Wanneer is de beste tijd om de gletsjermeren te bezoeken?

De hoeveelheid rotsbloem in het water is het grootst wanneer de hoeveelheid smeltwater op zijn max is, dus in de maanden juli en augustus. De meest intense kleur hebben de meren dus tijdens deze maanden. Wanneer de zomer op zijn eind loopt vermindert de hoeveelheid smeltwater en vermindert ook de kleurintensiteit van de gletsjermeren.

De kleur van een meer kan verschillen van dag tot dag en zelfs van uur tot uur. De intensiteit of helderheid van de kleur varieert afhankelijk van de lichtomstandigheden. Zelfs het meest kleurrijke meer kan de andere dag een saaie bedoeling zijn geworden om te bezoeken.

De hoek van het zonlicht, maar ook de kijkhoek zijn van grote invloed op hoe levendig het meer eruit ziet. Je zult vaak merken een gletsjermeer er levendiger uit gaat zien, naarmate je het meer van boven bekijkt. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom Peyto Lake er zo surrealistisch uitziet vanaf het uitkijkplatform dat hoog boven het meer is gelegen.

Wanneer zijn de gletsjermeren ontdooid?

De meeste mensen plannen hun vakantie naar Canada om de prachtig blauwe meren van de Rockies te zien. Het is dan een grote teleurstelling als je 5000 kilometer hebt gereisd om erachter te komen dat die prachtige meren nog onder een flinke laag ijs liggen.

Wanneer is het wereldberoemde Lake Louise dan ontdooid? Je wilt de grote toeristenstroom ontlopen van juli en augustus maar toch de blauwe Rocky Mountain gletsjermeren zien? Kom dan half juni, want dan ben je er nagenoeg zeker van dat Lake Louise er op z’n mooist bijligt. Eind mei kan ook, maar vaak ligt er dan toch nog wat ijs in de gletsjermeren. Ik heb het meegemaakt dat ik eind mei bij Lake Louise kwam en het meer lag nog onder een flinke laag ijs. Anderhalve week later was het meer compleet ijsvrij!

Fijne bijkomstigheid van een vakantie naar Canada in het voorjaar, is dat de weidebloemen in bloei staan. Wat is er mooier dan een wandeling door bloeiende bergweiden?

Onthoud dat hoger in de bergen gelegen meren later ontdooien dan de meren in dalen. Lake Louise en veel van de andere hoger gelegen meren zoals Peyto Lake, Bow Lake, Moraine Lake en Maligne Lake niet ontdooien tot de eerste week van juni of later.

Wanneer je het geluk hebt van een warmer dan gemiddeld voorjaar, kunnen ze reeds zijn ontdooid in de derde week van mei. De ervaring leert dat Lake Louise soms al ijsvrij is op 27 mei en in extreme gevallen pas op 22 juni.

Sommige van de lager gelegen meren in valleien ontdooien veel vroeger. De Vermillion Lakes bij Banff beginnen over het algemeen reeds te ontdooien in april en het nabijgelegen Minnewanka Lake is begin mei meestal wel ontdooid.

Elk gletsjermeer in de Rocky Mountains heeft zijn eigen specifieke kleur

Zoals eerder uitgelegd kan de kleur van elk meer variëren en fluctueren om verschillende redenen, zoals lichtinval, zon of niet, de kijkhoek etc. Daarnaast heeft elk gletsjermeer zijn eigen unieke kleur, gebaseerd op het rotsbloem dat in het water zit. Logisch, aangezien elke gletsjer over een andere ondergrond ‘sleept’.

Zo staat Peyto Lake bekend om zijn surrealistische blauwe kleur, Lake Louise voor het turquoise water en Emerald Lake naar de beroemde groene tint. Het smeltwater dat uitkomt in Lake Edith Cavell is zo zwaar door het slib dat het gletsjermeer soms volledig ondoorzichtig groen is.

Lees ook ons blog de mooiste gletsjermeren in de Rockies.