• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

IJskoude feiten over de Columbia Icefield

Prachtige bergsnelweg die de verbinding vormt tussen Banff National Park en Jasper National Park
|

De Icefields Parkway, de prachtige bergsnelweg die de verbinding vormt tussen Banff National Park en Jasper National Park, is vernoemd naar een populaire toeristische bestemming langs deze weg: de Columbia Icefield.

Deze toeristische trekpleister trekt jaarlijks minstens een miljoen bezoekers van over de hele wereld. In dit blog de ijskoude feiten over dit enorme ijsveld.

Ligging van de Columbia Icefield

De Columbia Icefield in de Canadese Rocky Mountains, beslaat een gebied dat gelegen is aan weerszijden van de Continental Divide van Noord-Amerika. Samengevat is de Continental Divide een waterscheiding die stroomgebieden onderscheid die óf uitmonden in de Pacifische Oceaan óf in de Atlantische Oceaan. Ten slotte loopt de Continental Divide van Alaska door Canada en de Verenigde Staten naar Mexico.

Het ijsveld ligt deels in het noordwestelijke deel van Banff National Park en deels in het zuidelijke deel van Jasper National Park. Niettemin voedt het ijsgebied maar liefst acht voorname gletsjers, waaronder:

 • Athabasca gletsjer
 • Castleguard gletsjer
 • Columbia gletsjer
 • Dome gletsjer
 • Stutfield gletsjer
 • Saskatchewan gletsjer

Geschiedenis van de Columbia Icefield

Het enorme ijsveld is gevormd in de Grote IJstijd (238.000-126.000 jaar v. Chr.). Gedurende de duizenden jaren zijn er periodes geweest dat het ijsveld groeide en in omvang afnam. Sinds 1840 lijkt het ijsveld weer in omvang af te nemen. Echter zet de afname tot vandaag de dag nog door.

Een deel van het ijsveld, specifiek de Athabasca Galcier, is zichtbaar vanaf de Icefields Parkway (Highway 93). Daarnaast leidt een steile weg zomers zware bussen met toeristen naar boven om de gletsjer te bezoeken. Bovenop de gletsjer kan men met speciale sneeuwbussen over de gletsjer rijden.

 

De ijskoude feiten

 • Het ijsveld beslaat een totale oppervlakte van 325 vierkante kilometer, waarmee het de grootste ijsmassa is van de Rocky Mountains.
 • Het hoogste punt is Mt. Columbia met een hoogte van 3745 meter
 • De gemiddelde hoogte van het ijsveld is gelegen op 3000 meter hoogte
 • Het grootste geschatte dikte van het ijs is 365 meter
 • Jaarlijks valt er zo’n 7 meter sneeuw.
 • Het smeltwater van de Columbia Icefield komt zowel uit in de Pacifiche Oceaan, in de Arctische Oceaan als in de Atlantische Oceaan.

 

De Columbia Icefield zijn één van de grootste ijsmassa’s ten zuiden van de poolcirkel. In het bijzonder is het ijs op sommige plaatsen wel 600 meter dik.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheden?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Vakantie boeken in coronatijd met omboek- en annuleringsgarantie

Je kunt bij ons in deze onzekere tijden je reis kosteloos omboeken of annuleren tot 30 dagen voor vertrek. Meer informatie over de omboek- en annuleringsgarantie. Wij doen er alles aan dat je zorgeloos je vakantie kunt gaan boeken en kunt genieten van de voorpret!

Onze klanten geven ons een 8.7

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge