Indian Summer in Canada is een fenomeen waar jaarlijks veel toeristen op af komen. De prachtige kleuren van de bomen brengen menigeen in vervoering. De beste periode om dit prachtige natuurlijke fenomeen te aanschouwen is uiteraard het najaar.

De Indian Summer is in wezen een buitengewoon warme, droge periode in het najaar, ook wel een ‘oudewijvenzomer’ genoemd. In deze periode kleuren de bladeren van de loofbomen sterk oranje en rood. Daarvan vooral van de esdoorns waarmee Canada zo rijk is bezaaid.

Wat veroorzaakt de mooie kleuren van de Indian Summer?

De schitterende kleuren van de Indian Summer in Canada worden vooral veroorzaakt door de stoffen die van nature in de bladeren voorkomen, zoals carotenoïden, chlorofyl en anthocyanen.

Carotenoïden, meestal oranjetinten, zijn het hele jaar aanwezig in het blad, maar het groene chlorofyl maskeert de oranje-gele kleuren. Onder invloed van de naderende herfst en minder licht, worden de chlorofylcellen in een trager tempo vervangen dan ze worden opgebruikt. De pigmenten van de carotenoïden worden dus prominenter. Hierdoor kleuren de bladeren geel, bruin of oranje kleuren, of één van de vele kleuren daartussen.

De rode en paarse herfstkleuren worden veroorzaakt door een andere groep van pigmenten, de anthocyanen. In tegenstelling tot de carotenoïden, zijn deze pigmenten niet aanwezig in het blad tijdens het groeiseizoen Deze worden pas aan het eind van het seizoen geproduceerd.

Tijdens de herfst verandert het suikerafbraakproces in het blad onder invloed van afnemende fosfaatniveaus. Dit leidt tot de productie van anthocyaninen. Hoe feller het licht, hoe groter de productie van anthocyanen en helderder de kleuren. Als de herfstdagen koel en helder zijn en de nachten koud, maar wel boven nul, dan zijn de kleuringen op z’n mooist.

Het zijn de esdoorns (maple leaf bomen), eiken, kornoeljes en kersenbomen die het rijkst zijn aan anthocyanen. Immers zijn dit nu juist de meest voorkomende bomen in de Canadese loofbossen die de Indian Summer in Canada zo geweldig mooi maken.

Waar in Canada?

De vurige rode, oranje en bronzen kleuren van de Indian Summer in Canada zijn het best te bezichtigen in een aantal regio’s. Deze regio’s liggen vooral in het zuidelijke deel van Canada, aangezien daar meer loofbossen voorkomen. In de noordelijke delen komen meer naaldwouden voor, waardoor in die gebieden geen Indian Summer voorkomt.

Québec

Québec heeft geweldige loofbossen die de typische Indian Summer in Canada bieden. Geniet van de serene rust langs de Saint Lawrence rivier. De natuurlijke schoonheid en stilte, gecombineerd met de geweldig gekleurde kornoeljes en esdoorns die de idyllische plaatsen in Québec omzomen. De karmijnrode kleuren aan de oevers van de Saint Lawrence rivier. In combinatie met de okergele schakeringen van de eiken en berken hebben al menig schilder in vervoering gebracht bij het vereeuwigen van de geweldige aanblikken. De landelijke regio’s rond de steden Montréal of Québec-City en op de “Oost-Canada en Gaspé Peninsula Gaspé Peninsula, zijn de places to go.

Oost-Ontario

Ontario is minder bebost dan veel andere provincies. In de zuidelijke helft van Ontario zouden veel loofbomen voor moeten komen. Echter zijn deze zo flink gecultiveerd dat veel oude bossen zijn verdwenen.

Verder noordelijk, in Algonquin Provincial Park, ligt de scheidslijn tussen de naaldbomen van het koudere deel van de provincie en de loofbomen van het warmere deel. Juist deze scheidslijn maakt dit enorme gebied zo boeiend. Door de grote biodiversiteit is dit ook zeker een plek om te bezoeken om te genieten van de Indian Summer in Canada.

West-Ontario

Het zuidwesten van de provincie is een prachtige regio met enorme gebieden van loofbomen die in de warme herfstdagen prachtig kleuren. Met name Eagle Dogtooth Provincial Park bij het stadje Kenora. Maar ook het watersportparadijs van Canada en het Sleeping Giant Provincial Park bij Thunder Bay zijn schitterende gebieden tijdens de Indian Summer.

British Columbia

Stanley Park is een oase in de stad Vancouver en tevens het stadpark van de wereldstad maar ook één van de aangewezen plekken in om de Indian Summer te bewonderen. De vele loofbomen die het park rijk is kleuren verbijsterend mooi in het najaar.

Ook de stadsparken van zijn schitterende locaties om van de zachte nazomer te genieten.

Nova Scotia

Wel de meet aangewezen plek om van de Indian Summer te genieten. De uitgestrekte loofbossen bieden een prachtige aanblik in het najaar. Een road trip over de geweldig mooie is het bijna een droom in herfst als de blaadjes mooi zijn gekleurd.

De kleurenpaletten zijn prachtig, de herfsttemperaturen aangenaam…tja, wat doen we nog hier in Nederland….?