• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Klondike Highway, de ‘Goldrush Highway’

|

De Klondike Highway is de snelweg die de Alaskaanse kustplaats Skagway verbindt met Dawson City, Yukon. De route loopt enigszins parallel aan de route die vroeger werd gebruikt door de goudzoekers in 1898 bij de Klondike Gold Rush.

In Yukon wordt de Klondike Highway gemarkeerd als Yukon Highway 2. In Alaska wordt de snelweg Alaska Route 98 genoemd, zoals in “route van 1898”. Tot 1978 had het ongeopende deel tussen de grens met British Columbia en Carcross geen officieel snelwegnummer.

Routebeschrijving Klondike Highway

De Klondike Highway kronkelt zich vanuit Skagway in Alaska 24 kilometer richting het noorden door de White Pass in de Coast Mountains, waar hij de Canadese grens met British Columbia oversteekt naar Yukon. Vanaf daar loopt de Klondike Highway helemaal door naar het noorden richting Whitehorse, waar de weg een stuk overgaat in de Alaska Highway. Net ten noorden van Whitehorse loopt de weg een paar honderd kilometer noordwaarts, waarna hij bij het plaatsje Steward Crossing afbuigt naar het noordwesten, richting Dawson City. De totale lengte van de Klondike Highway is 712 kilometer.

Geschiedenis

Het zuidelijke deel van de route, van Skagway, Alaska naar Carcross in Yukon, heette oorspronkelijk Carcross Road en werd in 1942 aangelegd. Deze weg was aanvankelijk bestemd om deel uit te gaan maken van de Alaska Highway. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heeft dit deel van de verbeteringen ondergaan om de verkeerstromen te kunnen handhaven. De Klondike Highway werd oorspronkelijk aangelegd voor toeristen, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt door transportverkeer.

Het noordelijke deel van de North Klondike Highway, van Whitehorse naar Dawson City, was voor 1950 zo slecht begaanbaar dat alleen de sterke, gemotoriseerde voertuigen deze konden bedwingen. Tot 1960 werd op plaatsen waar de weg rivieren kruiste nog gebruik gemaakt van veerboten. In 1960 werden deze vervangen door bruggen.

Tot 1979 was de hele route een gravel road, maar vanaf 1982 werd er werk van gemaakt om de weg te verharden. Al snel was de snelweg verhard tot aan Carmacks en tegenwoordig is de weg vrijwel overal verhard.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge