• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Lunenburg, Nova Scotia

|

Lunenburg is een Canadees havenstadje in Lunenburg County, Nova Scotia. Het stadje is gelegen om zo’n vijf kwartier rijden ten zuidwesten van de stad Halifax en ten westen van het nabijgelegen plaatsje Mahone Bay.

De historische stad werd in 1995 door de Verenigde Naties (UNESCO) aangewezen als World Heritage Site. Deze status zorgt voor de bescherming van de unieke architectuur en het culturele erfgoed in en rond Lunenburg.

Geschiedenis van Lunenburg

Het stadje kent een rijke geschiedenis, vooral als het aankomt op bezettingen en oorlog. De Acadians, de uit Frankrijk afkomstige kolonisten, veroverden het stadje begin achttiende eeuw op de First Nations die er woonden. Vervolgens was Lunenburg voor een periode van een eeuw een Mi’kmaq/Acadia dorp met de naam Mirligueche, waarbij de twee bevolkingsgroepen in redelijke vrede samenleefden. De katholieke Acadians raakten tijdens de achttiende eeuw diverse malen in oorlog met de protestantse Britse kolonisten, die Nova Scotia probeerden te veroveren op de Acadians.

In het jaar 1749 brachten de Britten de nederzetting een zware slag toe, waarbij het dorp compleet werd vernietigd en er in 1753 nog slechts een gezin woonde. De Britten namen het stadje, of liever ‘wat daarvan over was’, in beslag en stichtten er een nieuwe nederzetting.

Toen de nabij gelegen stad Halifax werd opgebouwd, bouwden de Britten grootse vestingwerken rond de stad. Ook omliggende dorpen, waaronder Bedford, Dartmouth en Lunenburg kregen van de Britten vestingwerken om ze te beschermen tegen de verdreven Mi’kmaq en de Acadians.  De Mi’kmaq en de Acadians vielen in een periode van zes jaar samen het stadje negen keer aan.

Gedurende de jaren vijftig van de achttiende eeuw lag Lunenburg continu onder vuur, waarbij de Britse kolonisten standhielden.

Amerikaanse revolutie

Tijdens de Amerikaanse Revolutie werd het stadje in zowel 1775 als in 1782 compleet verwoest door de Amerikaanse Privateers die zich bezighielden met de Raid on Lunenburg.

De enorme groei van de visserij

Na de Amerikaanse oorlog werd Lunenburg weer langzaam opgebouwd en groeide uit tot een centrum voor visserij. Het plaatsje was een prima uitvalsbasis voor vissers op de rijke visgronden voor de kust van Nova Scotia en Newfoundland. Toen Lunenburg in 1889 een treinstation kreeg van de Nova Scotia Central Railway, groeide het stadje nog sneller. De vissersindustrie maakte het stadje welvarend tot in de jaren 20 van de twintigste eeuw.

Zowel tijdens de eerste als de tweede wereldoorlog vervulde de regio een waardevolle functie. De scheepswerf en de haven werden gebruikt als uitvalsbasis voor diverse oorlogsbodems.

Toerisme

Tegenwoordig is het oorlogsverleden niet meer terug te zien in Lunenburg. Sterker nog, het is een heel vredig en gemoedelijk stadje en vooral dankzij de rijke geschiedenis een voorname toeristische trekpleister. De fel gekleurde huizen in het gezellige centrum en de haven hebben een grote aantrekkingskracht en de gezellige restaurantjes, cafés en  winkeltjes maken het een leuke dagtrip of een gezellige uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada / Lunenburg, Nova Scotia
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge