Mahone Bay is een klein stadje, gelegen aan de zuidoostkust van de Canadese provincie Nova Scotia. Het ligt vlakbij het stadje Lunenburg op ongeveer een uur rijden van Halifax.

Het kleine vissersstadje is bijzonder geschikt om te bezoeken bij een dagtrip, waarbij je ook het prachtige Lunenburg bezoekt.

Geschiedenis van Mahone Bay

Het stadje kent een rijke geschiedenis die vooral teruggaat naar de jaren 50 van de achttiende eeuw, toen het Britse leger in de regio vocht tegen de Acadians (de Franse kolonisten) om de macht in Nova Scotia. Vooral tijdens de Raid on Lunenburg, waarbij twee kleine kusteilandjes werden belegerd, lag Mahone Bay flink onder vuur.

Het huidige Mahone Bay

Tegenwoordig doet werkelijk niets in Mahone Bay meer denken aan het ooit zo gewelddadige verleden. Sterker nog, het is een heerlijk vredig dorpje met drie karakteristieke kerktorens, St. James Anglican, St. John’s Evangelical-Lutheran en Trinity United, en is een heerlijk oord om de tijd door te brengen.

Het lieflijke kustplaatsje heeft rond de 1.000 inwoners en een typisch uiterlijk van een gezellig vissersdorpje met een klein haventje. Door het rustieke uiterlijk van het dorp is het een ware magneet voor kunstschilders die de sfeer op het witte doek willen vastleggen. Dat kan je goed zien bij het aan het haventje gelegen galerijtje Northern Sun Gallery and Gifts.

In de loop der eeuwen is een flinke status opgebouwd op het gebied van de houten scheepsbouw. Het Mahone Bay Museum laat deze rijke geschiedenis tot in detail zien. Daarnaast heeft het stadje een aantal gezellige luxe winkeltjes en uitstekende restaurantjes die zich vooral richten op de toeristen die het dorp aandoen.

Hoewel het geen bruisende stad is waar veel te doen is, is het absoluut de moeite waard om te bezoeken of te gebruiken als uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Huur een bootje of kano en ga de omgeving verkennen vanaf het water, verken het gezellige haventje of geniet van de nabijgelegen witte stranden van Risser’s Beach en Carter’s Beach. De gemoedelijke sfeer en het schilderachtige uiterlijk zullen sowieso een onuitwisbare indruk achterlaten.