Manitoulin Island is een eiland in Lake Huron in de provincie Ontario. Het is het grootste zoetwatermeer eiland ter wereld. De oudste archeologische vondsten van de First Nations op het eiland dateren van 10.000 jaar terug.

De naam Manitoulin Island is via het Frans verengelst vanuit de historische Odawa naam “Manidoowaaling”, wat betekent ‘grot van de geest’. Het eiland is in feite vernoemd naar een onderwatergrot op het eiland.

Hoewel Manitoulin Island een eiland in een meer is, heeft het zelf ook 108 zoetwatermeren, waaronder de drie grootste Manitou Lake, Lake Kagawong en Lake Mindemoya. Deze drie meren hebben op hun beurt ook weer eilanden, een soort Droste-effect dus. Het grootste eiland heet Treasure Island, is 33 hectare groot en ligt in Lake Mindemoya. Het is het grootste eiland in een meer op een eiland in een meer in de wereld.

Geografie en geologie van Manitoulin Island

Het eiland heeft een oppervlakte van 2.766 vierkante kilometer en heeft drie grotere rivieren: de Kagawong, de Manitou River en Blue Jay Creek, die tevens paaigebieden zijn voor zalm en forel.

De ondergrond van het eiland bestaat voor een groot deel uit dolomietgesteente en is een voortzetting van de rotsformatie van de Bruce Peninsula en het Niagara Escarpment, gevormd door tijdens de laatste ijstijd. Deze geologische rotsformatie loopt helemaal naar het zuiden via Niagara Falls, door tot in New York. De wandelroute Cup en Saucer Trail beklimt de helling van de bergrug en biedt een spectaculair uitzicht over het eiland.

Toerisme op Manitoulin Island

Het eiland is een populaire vakantiebestemming, ook voor Canadezen zelf, vooral mensen uit de regio Toronto, die hun vakantie graag ‘out in the country’ vieren. Tijdens de zomerperiode verdubbelt de bevolking van het eiland door de toeristen die het eiland bezoeken.

Het eiland is het hele jaar door bereikbaar via twee routes:

  • Via de passagiersveerboot MS Chi-Cheemaun, die vrijwel het hele jaar door pendelt tussen Tobermory op de Bruce Peninsula (de veerdienst vaart niet bij overlast door ijs).
  • Via de karakteristieke enkelbaanse draaibrug bij Little Current aan de noordelijke zijde van het eiland. Deze route is de meest vanzelfsprekende wanneer men vanuit het noorden het eiland wil bereiken.

Activiteiten

Wandelen

Manitoulin heeft enorm veel wandelpaden voor elk niveau en de afstanden variëren van routes van een uur tot een dag. De populairste wandelroutes op Manitoulin Island zijn:

  • Bebamikawe Memorial Trail: De Bebamikawe Memorial Trail ligt aan het einde van Beach Road bij het plaatsje Wikwemikong, aan de oostelijke zijde van het eiland. Het is een eenvoudig traject van 14 kilometer lang met schitterende uitzichten over de Georgian Bay en het eiland zelf. Een deel van de route is ook geschikt om te mountainbiken. Op enkele punten staan informatieborden met daarop historische en ecologische uitleg van het gebied.
  • Bridal Veil Falls: Dit parcours is gelegen langs Highway 540 bij het dorpje Kagawong in het noordelijk deel van het eiland. De picknickplaats bovenaan de waterval is verbonden met de basis van de waterval en het wandelpad leidt langs de stroom naar de baai. Neem een duik in de watervallen en maak de wandeltocht van 1 tot 2 uur.

Mooie plekken op Manitoulin

Cup and Saucer: Achttien kilometer ten oosten van Little Current, bij de kruising van Highway 540 en Bidwell Road, liggen kliffen van wel 70 meter hoog. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht. In de omgeving zijn er ook 12 kilometer aan wandelpaden beschikbaar.

M’Chigeeng: M’Chigeeng is een First Nations district vlak naast Highway 551, in het centraal-noordelijke deel van Manitoulin Island. De Bear Caves en de Fossil Rock Point zijn twee mooie plekken om te bezichtigen. Ook heb je hier een spectaculair uitzicht op de North Channel, het deel van Lake Huron tussen Manitoulin en de noordkust van Lake Huron. Calculeer twee tot drie uur in om de regio te verkennen.

Gordon’s Park: Gordon’s Park is gelegen aan Highway 6 in Tehkummah, zo’n 12 kilometer vanaf de plaats waar de veerboot vanuit Tobermorey aankomt op Manitoulin Island. Geniet van een wandeling door de diverse ecosystemen van Gordon’s Park. Ook is in het park een mogelijkheid om te kamperen in een tipi. ’s Avonds en ’s nachts is er vrijwel geen betere plek om van de sterrenhemel te genieten, aangezien er nagenoeg geen lichtvervuiling is.