• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Manitoulin Island, Ontario

Het is het grootste zoetwatermeer eiland ter wereld
|

Manitoulin Island is een eiland in Lake Huron in de provincie Ontario. Het is het grootste zoetwatermeer eiland ter wereld. De oudste archeologische vondsten van de First Nations op het eiland dateren van 10.000 jaar terug.

De naam Manitoulin Island is via het Frans verengelst vanuit de historische Odawa naam “Manidoowaaling”, wat betekent ‘grot van de geest’. Het eiland is in feite vernoemd naar een onderwatergrot op het eiland.

Hoewel Manitoulin Island een eiland in een meer is, heeft het zelf ook 108 zoetwatermeren, waaronder de drie grootste Manitou Lake, Lake Kagawong en Lake Mindemoya. Deze drie meren hebben op hun beurt ook weer eilanden, een soort Droste-effect dus. Het grootste eiland heet Treasure Island, is 33 hectare groot en ligt in Lake Mindemoya. Het is het grootste eiland in een meer op een eiland in een meer in de wereld.

Geografie en geologie van Manitoulin Island

Het eiland heeft een oppervlakte van 2.766 vierkante kilometer en heeft drie grotere rivieren: de Kagawong, de Manitou River en Blue Jay Creek, die tevens paaigebieden zijn voor zalm en forel.

De ondergrond van het eiland bestaat voor een groot deel uit dolomietgesteente en is een voortzetting van de rotsformatie van de Bruce Peninsula en het Niagara Escarpment, gevormd door tijdens de laatste ijstijd. Deze geologische rotsformatie loopt helemaal naar het zuiden via Niagara Falls, door tot in New York. De wandelroute Cup en Saucer Trail beklimt de helling van de bergrug en biedt een spectaculair uitzicht over het eiland.

Toerisme op Manitoulin Island

Het eiland is een populaire vakantiebestemming, ook voor Canadezen zelf, vooral mensen uit de regio Toronto, die hun vakantie graag ‘out in the country’ vieren. Tijdens de zomerperiode verdubbelt de bevolking van het eiland door de toeristen die het eiland bezoeken.

Het eiland is het hele jaar door bereikbaar via twee routes:

  • Via de passagiersveerboot MS Chi-Cheemaun, die vrijwel het hele jaar door pendelt tussen Tobermory op de Bruce Peninsula (de veerdienst vaart niet bij overlast door ijs).
  • Via de karakteristieke enkelbaanse draaibrug bij Little Current aan de noordelijke zijde van het eiland. Deze route is de meest vanzelfsprekende wanneer men vanuit het noorden het eiland wil bereiken.

Activiteiten

Wandelen

Manitoulin heeft enorm veel wandelpaden voor elk niveau en de afstanden variëren van routes van een uur tot een dag. De populairste wandelroutes op Manitoulin Island zijn:

  • Bebamikawe Memorial Trail: De Bebamikawe Memorial Trail ligt aan het einde van Beach Road bij het plaatsje Wikwemikong, aan de oostelijke zijde van het eiland. Het is een eenvoudig traject van 14 kilometer lang met schitterende uitzichten over de Georgian Bay en het eiland zelf. Een deel van de route is ook geschikt om te mountainbiken. Op enkele punten staan informatieborden met daarop historische en ecologische uitleg van het gebied.
  • Bridal Veil Falls: Dit parcours is gelegen langs Highway 540 bij het dorpje Kagawong in het noordelijk deel van het eiland. De picknickplaats bovenaan de waterval is verbonden met de basis van de waterval en het wandelpad leidt langs de stroom naar de baai. Neem een duik in de watervallen en maak de wandeltocht van 1 tot 2 uur.

Mooie plekken op Manitoulin

Cup and Saucer: Achttien kilometer ten oosten van Little Current, bij de kruising van Highway 540 en Bidwell Road, liggen kliffen van wel 70 meter hoog. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht. In de omgeving zijn er ook 12 kilometer aan wandelpaden beschikbaar.

M’Chigeeng: M’Chigeeng is een First Nations district vlak naast Highway 551, in het centraal-noordelijke deel van Manitoulin Island. De Bear Caves en de Fossil Rock Point zijn twee mooie plekken om te bezichtigen. Ook heb je hier een spectaculair uitzicht op de North Channel, het deel van Lake Huron tussen Manitoulin en de noordkust van Lake Huron. Calculeer twee tot drie uur in om de regio te verkennen.

Gordon’s Park: Gordon’s Park is gelegen aan Highway 6 in Tehkummah, zo’n 12 kilometer vanaf de plaats waar de veerboot vanuit Tobermorey aankomt op Manitoulin Island. Geniet van een wandeling door de diverse ecosystemen van Gordon’s Park. Ook is in het park een mogelijkheid om te kamperen in een tipi. ’s Avonds en ’s nachts is er vrijwel geen betere plek om van de sterrenhemel te genieten, aangezien er nagenoeg geen lichtvervuiling is.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada / Manitoulin Island, Ontario
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge