Niagara Falls is de verzamelnaam voor de drie watervallen die de grens tussen Ontario, Canada en de staat New York, Verenigde Staten markeren. De drie watervallen hebben alle drie een andere naam. Van groot naar klein: de Canadese Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls, een kleinere waterval naast de American Falls.

Geografie van Niagara Falls

De Horseshoe Falls liggen voor het grootste deel aan de Canadese zijde, de American Falls en de Bridal Veil Falls volledig op de Amerikaanse kant, maar worden van het Canadese deel gescheiden door Goat Island. In 1819 werd de internationale grenslijn getrokken door de Horseshoe Falls.

De watervallen liggen op 27 kilometer ten noordwesten van Buffalo, New York en op 121 kilometer ten zuidoosten van Toronto, precies tussen de zustersteden Niagara Falls, Ontario en Niagara Falls, New York.

De Niagara River stroomt van Lake Erie naar Lake Ontario. De enorme watermassa’s die door de rivier stromen storten zich ter hoogte van de stad Niagara Falls, uiteraard vernoemd naar de watervallen, in de diepte.

De Niagara Falls werden gevormd toen de gletsjers zich terugtrokken aan het eind van de laatste ijstijd en het smeltwater de grote meren vormde. Het water sneed daarbij een rivier in het landschap, op zoek naar de Atlantische Oceaan.

Maid of the Mist

De Maid of the Mist is een veerboot die toeristen in staat stelt de Niagara Falls van dichtbij te bewonderen. De boot vertrekt vanaf het rustige deel van de Niagara River, in de buurt van de Rainbow Bridge, die Canada en de VS met elkaar verbindt. De passagiers worden langs de Amerikaanse en Bridal Veil Falls naar de bocht van de Horseshoe Falls gebracht, waar zij in de mist van het donderende water het geweld van nabij kunnen ervaren.

Meer informatie vind je op de Maid of the Mist website.

Feiten omtrent Niagara Falls

Hoewel de watervallen bij lange na niet de grootste of hoogste zijn in de wereld, zijn ze zeker niet minder indrukwekkend. De Horseshoe Falls blijven de krachtigste waterval in Noord-Amerika en storten zich 56 meter in de diepte. De Amerikaanse watervallen zijn met een hoogte van 21 en 30 meter aanzienlijk lager. Dit komt door de grote hoeveelheden rotsblokken die aan de basis van de watervallen liggen.

De Horseshoe Falls zijn ongeveer 790 meter breed, terwijl de American Falls 320 meter breed zijn. De afstand tussen de Amerikaanse watervallen en de Canadese is ruim een kilometer.

Het watervolume dat zich over de rand van de watervallen stort kan tijdens de piek van het stroomseizoen soms oplopen tot 6.400 kuub per seconde. Het jaargemiddelde ligt op 2.400 kuub per seconde. Tijdens de zomermaanden stroomt 2.800 kubieke meter water over de Niagara Falls, waarvan 90% de Horsehoe Falls passeert. Deze volumes worden al jarenlang nauwkeurig gemonitord, aangezien ze de lokale waterkrachtcentrales van energie voorzien.

De groenige kleur van het water dat door de watervallen stroomt is een bijproduct van de naar schatting 60 ton opgeloste zouten en ‘rotsbloem’ die per minuut over de waterval stromen. Dit rotsbloem wordt gegenereerd door de eroderende kracht van de Niagara River die de rotsen uitslijt.

Met de huidige snelheid waarop de erosie plaatsvindt, zo’n 90 centimeter per jaar, schat men dat de Niagara Falls over 50 duizend jaar niet meer bestaan, doordat de rotsen onder de waterval dan volledig zijn gerodeerd.

Snelle feiten

 • De Niagara Falls zijn ongeveer 12.000 jaar oud
 • De stroomsnelheid van de Niagara River is zo’n 56,3 kilometer per uur
 • De Skyon Tower steekt met ruim 200 meter hoogte prominent uit boven de Horseshoe Falls.
 • In 1960 overleefde de jongen Roger Woodward een val van de Horseshoe Falls nadat hij betrokken was bij een bootongeluk.
 • Met de bij Niagara Falls gevestigde Sir Adam Beck 1 en Sir Adam Beck 2 hydrocentrales wordt in een groot deel van de stroombehoefte van Zuid-Ontario en westelijk New York voorzien. York.
 • Annie Taylor “Queen of the Mist” was een onderwijzeres uit Bay City, Michigan die zich in een vat van de Falls liet storten op 24 oktober 1901. Zij overleefde de val. Meer recent hebben meerdere mensen dergelijke stunts uitgeprobeerd, zoals met een jetski en een kajak, maar helaas hebben zij het niet overleefd.
 • De verlichte Niagara Falls bieden in het donker een spectaculair uitzicht.
 • Ook in de winter zijn de Niagara Falls spectaculair om te bezoeken, aangezien dan enorme ijsschotsen zich van de Falls naar beneden storten.
 • Niagara Falls staat bekend als de ‘Honeymoon Capital of the World’
 • Het naam Niagara is afgeleid van het inheemse woord “onguiaahra”, wat “donderend geraas” betekent.
 • Een van de bloedigste veldslagen van de Oorlog van 1812 vond plaats op 25 juli 1814 bij Niagara Falls. Totaal 7.500 Amerikanen en Canadezen vochten zes uur lang. Aan het eind bleken meer dan 1.000 soldaten de dood te hebben gevonden.
 • In 2011 viel een 19-jarige Amerikaanse studente jammerlijk van een stenen pilaar de diepte in bij de Horseshoe Falls. Zij vond daarbij de dood.