• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Niagara Falls, Ontario

Drie watervallen: Horseshoe Falls, American Falls & Bridal Veil Falls
|

Niagara Falls is de verzamelnaam voor de drie watervallen die de grens tussen Ontario, Canada en de staat New York, Verenigde Staten markeren. De drie watervallen hebben alle drie een andere naam. Van groot naar klein: de Canadese Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls, een kleinere waterval naast de American Falls.

Geografie van Niagara Falls

De Horseshoe Falls liggen voor het grootste deel aan de Canadese zijde, de American Falls en de Bridal Veil Falls volledig op de Amerikaanse kant, maar worden van het Canadese deel gescheiden door Goat Island. In 1819 werd de internationale grenslijn getrokken door de Horseshoe Falls.

De watervallen liggen op 27 kilometer ten noordwesten van Buffalo, New York en op 121 kilometer ten zuidoosten van Toronto, precies tussen de zustersteden Niagara Falls, Ontario en Niagara Falls, New York.

De Niagara River stroomt van Lake Erie naar Lake Ontario. De enorme watermassa’s die door de rivier stromen storten zich ter hoogte van de stad Niagara Falls, uiteraard vernoemd naar de watervallen, in de diepte.

De Niagara Falls werden gevormd toen de gletsjers zich terugtrokken aan het eind van de laatste ijstijd en het smeltwater de grote meren vormde. Het water sneed daarbij een rivier in het landschap, op zoek naar de Atlantische Oceaan.

Maid of the Mist

De Maid of the Mist is een veerboot die toeristen in staat stelt de Niagara Falls van dichtbij te bewonderen. De boot vertrekt vanaf het rustige deel van de Niagara River, in de buurt van de Rainbow Bridge, die Canada en de VS met elkaar verbindt. De passagiers worden langs de Amerikaanse en Bridal Veil Falls naar de bocht van de Horseshoe Falls gebracht, waar zij in de mist van het donderende water het geweld van nabij kunnen ervaren.

Meer informatie vind je op de Maid of the Mist website.

Feiten omtrent Niagara Falls

Hoewel de watervallen bij lange na niet de grootste of hoogste zijn in de wereld, zijn ze zeker niet minder indrukwekkend. De Horseshoe Falls blijven de krachtigste waterval in Noord-Amerika en storten zich 56 meter in de diepte. De Amerikaanse watervallen zijn met een hoogte van 21 en 30 meter aanzienlijk lager. Dit komt door de grote hoeveelheden rotsblokken die aan de basis van de watervallen liggen.

De Horseshoe Falls zijn ongeveer 790 meter breed, terwijl de American Falls 320 meter breed zijn. De afstand tussen de Amerikaanse watervallen en de Canadese is ruim een kilometer.

Het watervolume dat zich over de rand van de watervallen stort kan tijdens de piek van het stroomseizoen soms oplopen tot 6.400 kuub per seconde. Het jaargemiddelde ligt op 2.400 kuub per seconde. Tijdens de zomermaanden stroomt 2.800 kubieke meter water over de Niagara Falls, waarvan 90% de Horsehoe Falls passeert. Deze volumes worden al jarenlang nauwkeurig gemonitord, aangezien ze de lokale waterkrachtcentrales van energie voorzien.

De groenige kleur van het water dat door de watervallen stroomt is een bijproduct van de naar schatting 60 ton opgeloste zouten en ‘rotsbloem’ die per minuut over de waterval stromen. Dit rotsbloem wordt gegenereerd door de eroderende kracht van de Niagara River die de rotsen uitslijt.

Met de huidige snelheid waarop de erosie plaatsvindt, zo’n 90 centimeter per jaar, schat men dat de Niagara Falls over 50 duizend jaar niet meer bestaan, doordat de rotsen onder de waterval dan volledig zijn gerodeerd.

Snelle feiten

 • De Niagara Falls zijn ongeveer 12.000 jaar oud
 • De stroomsnelheid van de Niagara River is zo’n 56,3 kilometer per uur
 • De Skyon Tower steekt met ruim 200 meter hoogte prominent uit boven de Horseshoe Falls.
 • In 1960 overleefde de jongen Roger Woodward een val van de Horseshoe Falls nadat hij betrokken was bij een bootongeluk.
 • Met de bij Niagara Falls gevestigde Sir Adam Beck 1 en Sir Adam Beck 2 hydrocentrales wordt in een groot deel van de stroombehoefte van Zuid-Ontario en westelijk New York voorzien. York.
 • Annie Taylor “Queen of the Mist” was een onderwijzeres uit Bay City, Michigan die zich in een vat van de Falls liet storten op 24 oktober 1901. Zij overleefde de val. Meer recent hebben meerdere mensen dergelijke stunts uitgeprobeerd, zoals met een jetski en een kajak, maar helaas hebben zij het niet overleefd.
 • De verlichte Niagara Falls bieden in het donker een spectaculair uitzicht.
 • Ook in de winter zijn de Niagara Falls spectaculair om te bezoeken, aangezien dan enorme ijsschotsen zich van de Falls naar beneden storten.
 • Niagara Falls staat bekend als de ‘Honeymoon Capital of the World’
 • Het naam Niagara is afgeleid van het inheemse woord “onguiaahra”, wat “donderend geraas” betekent.
 • Een van de bloedigste veldslagen van de Oorlog van 1812 vond plaats op 25 juli 1814 bij Niagara Falls. Totaal 7.500 Amerikanen en Canadezen vochten zes uur lang. Aan het eind bleken meer dan 1.000 soldaten de dood te hebben gevonden.
 • In 2011 viel een 19-jarige Amerikaanse studente jammerlijk van een stenen pilaar de diepte in bij de Horseshoe Falls. Zij vond daarbij de dood.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.7

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge