Peggy’s Cove is een kleine, schilderachtige gemeenschap, gelegen aan de oostelijke oever van St. Margarets Bay, vlakbij Halifax, Nova Scotia. Het beroemde icoon van het dorpje is de Peggy’s Point Lighthouse, gebouwd in 1868. Jaarlijks trekt dit prachtige, kleine dorpje, tienduizenden toeristen, vele malen meer dan de enkele tientallen bewoners van Peggy’s Cove.

Peggy’s Cove is gelegen op 43 kilometer ten zuidwesten van de stad Halifax en is één van de vele kleine vissersgemeenschappen die zich langs de kust van Nova Scotia bevinden. Het dorpje is vernoemd naar het kleine baaitje waaraan het gelegen is, net zoals Peggy’s Point, de plaats waar de iconische vuurtoren staat. Het dorpje markeert de oostelijke punt van de grotere St. Margaret’s Bay.

Geschiedenis van Peggy’s Cove

De eerste geregistreerde naam van de baai was East-Point Harbour of Peggs Haven in 1766. De herkomst van de naam is gebaseerd op een verhaal waarbij een jong meisje samen met haar familie schipbreuk had geleden, waarbij haar familie was omgekomen. Omdat zij haar naam zelf nog niet kon uitspreken. Peggy trouwde in 1800 met een inwoner van de baai en stond bekend als “Peggy van de Cove”. Later werd de inham Peggy’s Cove genoemd.

Peggy’s Cove als trekpleister

Van oudsher hebben veel kunstenaars en fotografen Peggy’s Cove vereeuwigd op het witte doek en op de gevoelige plaat. Het aantal bezoekers dat dit prachtige vissersdorpje jaarlijks aandoet is enorm toegenomen. De bevolking is kleiner geworden, maar de bezoekersaantallen zijn gestegen. Het vissersdorp is een favoriete toeristische bestemming.

Van oudsher draaide de economie van de gemeenschap vooral rond de visserij. Tegenwoordig is het toerisme de voornaamste bron van inkomsten, hoewel de lokale vissers nog steeds op kreeft vissen. Dat is goed te zien aan de talloze fuiken die in het haventje liggen.

Naast de vuurtoren zijn in Peggy’s Cove de publieke kunstgalerie, een tearoom en een cadeauwinkel te bezoeken.

Geologie

Toen meer dan 400 miljoen jaar geleden de platentektoniek veroorzaakte dat er lava naar boven bubbelde, ontstonden de rotsen die het unieke landschap vormen dat het dorp omringt. Het prachtige landschap van Peggy’s Cove en de omliggende gebieden wordt sindsdien geërodeerd door gletsjers en de oceaangetijden.

Swissair 111 Memorial Site

Op 2 september 1998, crashte Swissair vlucht 111 in de St. Margaret’s Bay waarbij alle passagiers en bemanningsleden het leven verloren. Een van de twee gedenktekens voor de slachtoffers van de ramp is gelegen aan de Whalesback, een kaap op ongeveer 1 kilometer ten noordwesten van het dorpje. De andere ligt in Bayswater, elders in Nova Scotia.

Het dorpje ligt in de nabijheid van andere highlights, zoals Lunenburg en Mahone Bay.