Highway 99, ook wel bekend als de Sea to Sky Highway, de Squamish snelweg, Route 99, of Whistler Highway, is de belangrijkste noord-zuid verkeersader die het gebied rond Vancouver verbindt met het noorden van de provincie British Columbia. De route loopt in wezen vanaf de Amerikaanse grens door de GVA (Greater Vancouver Area) tot aan Cache Creek. Een deel van deze weg is afgeleid van de oude US Route 99, waarmee de snelweg aanvankelijk was verbonden.

De naam van de Sea to sky highway

De naam van de Sea to Sky Highway is ontleend aan het feit dat de snelweg die start op zeeniveau, leidt naar een hoger deel van British Columbia, dat tot hoog in de lucht reikt, de omgeving van Whistler. Vanaf de bossen aan de kust bij Horseshoe Bay, dat vlakbij Vancouver ligt, leidt de 2-baans weg je door vijf verschillende klimaatzones, voordat je aankomt op het eindpunt van de Sea to Sky Highway, waar je Highway 97 opdraait, vlakbij Cache Creek.

Geschiedenis

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de weg aangelegd om het toerisme te stimuleren in de regio van Whistler. In eerste instantie liep de weg langs de kust van Vancouver tot aan Squamish. Toen de regio rond Whistler een goede verbinding had met de regio Vancouver, werd in 1975 besloten de snelweg door te trekken tot aan het noordoostelijker gelegen Pemberton. Het duurde nog 20 jaar voordat de weg van Pemberton was doorgetrokken tot aan Cache Creek, tevens het eind van de Sea to Sky Highway.