De Thousand Islands vormen een archipel (eilandengroep) in de Saint Lawrence River tussen Canada en de VS. De eilandengroep bestaat uit maar liefst 1.864 kleine en grotere eilanden. De eilandengroep is gelegen in de regio waar Lake Ontario uitkomt in de Saint Lawrence River.

De vele eilanden liggen verspreid in de rivier over een afstand van zo’n 50 kilometer stroomafwaarts vanaf Kingston, Ontario. De eilanden liggen zowel in het Amerikaanse als in het Canadese deel van de rivier.

De grootte van de eilanden is bepalend of ze worden meegeteld. Er zijn eilanden met een oppervlakte van wel 80 tot 100 vierkante kilometer, maar ook de allerkleinste tellen mee. Wanneer een ‘eiland’ voldoet aan de volgende eisen telt het mee als één van de Thousand Islands:

  • Het eilandje moet het hele jaar door minstens één voet boven de waterspiegel uitsteken.
  • Het eilandje moet ten minste twee levende bomen bevatten.

De regio van de Thousand Islands

De enorme zeeschepen die gebruik maken van de Saint Lawrence River, zijn in het gebied genoodzaakt om van een loods (begeleider) gebruik te maken, vanwege de vele ondiepe gedeelten. Op sommige plaatsen is het water slechts 60 centimeter diep.

De Thousand Islands liggen geografisch op een aftakking van het Canadese Schild dat zuidelijk loopt waar het samengaat met de Adirondack Mountains in de VS. Verder stroomafwaarts, meer richting de steden Montreal en Quebec City, vinden regelmatig kleine aardbevingen plaats.

De Thousand Islands Parkway

De Thousand Islands Parkway is een weg die zich over een afstand van 45 kilometer uitstrekt van het plaatsje Gananoque bij de stad Kingston, tot Butternut Bay. Deze weg die langs de rivier loopt geeft een schitterend panoramisch uitzicht op de rivier en de Thousand Islands.

Bezoekers

De Thousand Islands is van oudsher een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. Reeds eind negentiende eeuw was het al een bestemming voor toeristen, die zich met stoombootjes lieten rondvaren over de rivier tussen de talloze eilandjes door.

Tegenwoordig is het nog altijd een aantrekkelijke bestemming voor toeristen, vissers en waterrecreanten.

Zowel de provincie Ontario als de staat New York hebben langs de oevers van de Saint Lawrence River beschermde parken aangelegd om de prachtige gebieden te conserveren.

De saladedressing

Het zat er aan te komen….de brandende vraag wat het verband is met de Thousand Islands saladedressing en de regio in Canada.

De oorspronkelijke dressing is samengesteld door Sophie LaLonde, de vrouw van een lokale vissersgids. Zij serveerde de dressing bij het eten van de gasten. Het populaire recept deelde zij met een hotelmagnaat die het vervolgens populair maakte, waardoor de dressing wereldwijd furore maakte.

Over deze theorie zijn echter wel twijfels, aangezien er meerdere theorieën bestaan.