• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Wells Gray Provincial Park

Ontdek de 39 watervallen
|

Wells Gray Provincial Park is een groot provinciaal park in het oost-centrale deel van British Columbia, Canada. Het park beslaat een gebied van 5250 vierkante kilometer en is daarmee het op drie na grootste park van BC, na Tatshenshini, Spatsizi en Tweedsmuir.

De natuur in Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park wordt voor 60% begrensd door het stroomgebied van de Clearwater River en vrijwel al het water uit beekjes en rivieren in het park, komt uit in deze rivier.

Het noordelijke deel van het park wordt gekarakteriseerd door een grillig reliëf dat in hoogte varieert tussen de 680 meter en 2946 meter. De hogere bergtoppen in Wells Gray Provincial Park maken deel uit van de Cariboo Mountains. Hoge bergketens wisselen het landschap af met scherp afgetekende valleien met daarin een aantal grote meren, zoals Clearwater Lake, Azure Lake en Hobson Lake.

Het zuidelijke deel van Wells Gray Provincial Park, dat zo’n een derde van het geheel beslaat, wordt alleen doorkruist door de Clearwater Valley Road, waardoor het grootste deel van dit gebied alleen bereikbaar is via de vele wandelpaden.

Watervallen van Wells Gray Provincial Park

De maar liefst 39 grotere watervallen, die Wells Gray Provincial Park tot een populaire bestemming maken, hebben hun oorsprong te danken aan de oude vulkanische activiteit en de langzaam bewegende gletsjers die in de oude tijden de weg hebben gecreëerd voor de talloze riviertjes, beekjes en meren. Vaak kun je de brullende watervallen reeds horen voordat je de met korstmos bedekte keien kunt zien waar het water zich met geweld overheen stort. Bijna de helft van de populaire watervallen zijn te vinden in de Corridor, slechts enkele minuten vanaf de Clearwater Valley Road. Voorbeelden zijn de Helmcken Falls, de Moul Falls en de Spahats Creek Falls. De populairste waterval is de Helmcken Falls, die zich met een hoogte van 141 meter over de rand van een van deze vulkanische plateaus stort.

Flora in het park

Het park huisvest een grote diversiteit aan flora en fauna. Volgens B.C. Parks leven in Wells Gray maar liefst 700 soorten vaatplanten, meer dan 200 soorten paddenstoelen, 56 soorten zoogdieren en 219 vogelsoorten. Deze enorme diversiteit is te danken aan de unieke ligging van de het Fraser Plateau in het westen, de Cariboo Mountains in het noordoosten, het vochtige oosten en de zuidelijke zone die bijna woestijnachtig aandoet. De bonte microklimaten maken de flora en fauna van Wells Gray Provincial Park zeer gevarieerd.

Het weer in Wells Gray Provincial Park

Winters in de Clearwater Valley kunnen zeer streng zijn, waarbij een meter sneeuw in de dalen niet vreemd is. Op grotere hoogtes zijn de hoeveelheden sneeuw nog vele maten groter. De meeste lager gelegen wegen in de regio zijn vanaf medio april weer begaanbaar, maar in het noorden en in de hoger gelegen gebieden blijft de sneeuw ook in de zomer liggen.

De maanden mei en juni zijn over het algemeen regenachtig en ’s zomers komen er regelmatig stormen voor.

Zomertemperaturen lopen uiteen van rond de 25 graden, maar kunnen ook regelmatig 30 graden bereiken. Uiteraard nemen deze temperaturen af naarmate ook de hoogte toeneemt. Tot half oktober heeft de regio verrassend genoeg vaak nog een aantal vrij warme dagen in petto, hoewel de nachten relatief fris zijn. Wel is de omgeving in die periode prachtig in verband met de kleurrijke bladeren.

Toegang tot Wells Gray National Park

Er zijn slechts vijf wegen die Wells Gray National Park ontsluiten, de twee voornaamste zijn:

Clearwater Valley Road: ontspringt in het zuiden uit de Southern Yellowhead Highway en loopt 68 kilometer noordelijk tot aan Clearwater Lake. Vrijwel alle bezoekers van het park maken gebruik van deze ontsluitingsweg, ook aangezien de meeste campings en attracties vanaf deze weg goed bereikbaar zijn.

Clearwater River Road: begint in Clearwater en loopt een kleine 40 kilometer noordelijk langs de oever van de Clearwater River tot het punt waar de Clearwater River samenvloeit met de Mahood River. De weg wordt veelal gebruikt door rafters en is meer geschikt voor 4WD’s, aangezien de weg op sommige delen zeer ruw is.

Attracties in het park

De beste periode om Wells Gray Provincial Park te bezoeken is van half mei tot half oktober. In die periode zijn er dan ook de meeste toeristen om de prachtige watervallen en andere attracties te bezoeken.

Helmcken Falls is de belangrijkste toeristische trekpleister van het park. Met 141 meter hoogte is deze waterval Canada’s op drie na hoogste. Er zijn verschillende paden die naar de waterval leiden. Ook in de winter is Helmcken Falls prachtig om te bezoeken, wanneer de waterval een enorm hoge ijskegel vormt.

Trophy Mountain is gelegen aan de zuidelijke rand van Wells Gray Provincial Park en bestaat uit negen toppen. De bergweiden bloeien eind juni en eind juli/begin augustus. Er zijn vele wandelpaden in de bergweiden.

Spahats Falls is een 60 meter hoge waterval in Spahats Creek, waar het water in de Granite Canyon valt van de Clearwater River.

Third Canyon heeft aan beide zijden van de canyon wandelpaden, van waar men de watervallen kan bekijken en de 80 meter diepe kloof.

Moul Falls in de Grouse Creek is een 35 meter hoge waterval die bijzonder populair is, aangezien men ook achter de waterval kan komen.

Green Mountain beschikt over een uitkijktoren die een schitterend panorama biedt over het zuidelijk deel van  Wells Gray Provincial Park.

Mushbowl is een smalle canyon stroomafwaarts van Dawson Falls. De Clearwater Valley Road kruist hier de Murtle River. Enkele van de oudste gesteenten van het Wells Gray Park zijn hier te vinden.

Bailey’s Chute is slechts een lage waterval in de Clearwater River, maar in de nazomer en de herfst is het een prachtige plaats om te bezoeken vanwege de zalmtrek.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge