Wells Gray Provincial Park is een groot provinciaal park in het oost-centrale deel van British Columbia, Canada. Het park beslaat een gebied van 5250 vierkante kilometer en is daarmee het op drie na grootste park van BC, na Tatshenshini, Spatsizi en Tweedsmuir.

De natuur in Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park wordt voor 60% begrensd door het stroomgebied van de Clearwater River en vrijwel al het water uit beekjes en rivieren in het park, komt uit in deze rivier.

Het noordelijke deel van het park wordt gekarakteriseerd door een grillig reliëf dat in hoogte varieert tussen de 680 meter en 2946 meter. De hogere bergtoppen in Wells Gray Provincial Park maken deel uit van de Cariboo Mountains. Hoge bergketens wisselen het landschap af met scherp afgetekende valleien met daarin een aantal grote meren, zoals Clearwater Lake, Azure Lake en Hobson Lake.

Het zuidelijke deel van Wells Gray Provincial Park, dat zo’n een derde van het geheel beslaat, wordt alleen doorkruist door de Clearwater Valley Road, waardoor het grootste deel van dit gebied alleen bereikbaar is via de vele wandelpaden.

Watervallen van Wells Gray Provincial Park

De maar liefst 39 grotere watervallen, die Wells Gray Provincial Park tot een populaire bestemming maken, hebben hun oorsprong te danken aan de oude vulkanische activiteit en de langzaam bewegende gletsjers die in de oude tijden de weg hebben gecreëerd voor de talloze riviertjes, beekjes en meren. Vaak kun je de brullende watervallen reeds horen voordat je de met korstmos bedekte keien kunt zien waar het water zich met geweld overheen stort. Bijna de helft van de populaire watervallen zijn te vinden in de Corridor, slechts enkele minuten vanaf de Clearwater Valley Road. Voorbeelden zijn de Helmcken Falls, de Moul Falls en de Spahats Creek Falls. De populairste waterval is de Helmcken Falls, die zich met een hoogte van 141 meter over de rand van een van deze vulkanische plateaus stort.

Flora in het park

Het park huisvest een grote diversiteit aan flora en fauna. Volgens B.C. Parks leven in Wells Gray maar liefst 700 soorten vaatplanten, meer dan 200 soorten paddenstoelen, 56 soorten zoogdieren en 219 vogelsoorten. Deze enorme diversiteit is te danken aan de unieke ligging van de het Fraser Plateau in het westen, de Cariboo Mountains in het noordoosten, het vochtige oosten en de zuidelijke zone die bijna woestijnachtig aandoet. De bonte microklimaten maken de flora en fauna van Wells Gray Provincial Park zeer gevarieerd.

Het weer in Wells Gray Provincial Park

Winters in de Clearwater Valley kunnen zeer streng zijn, waarbij een meter sneeuw in de dalen niet vreemd is. Op grotere hoogtes zijn de hoeveelheden sneeuw nog vele maten groter. De meeste lager gelegen wegen in de regio zijn vanaf medio april weer begaanbaar, maar in het noorden en in de hoger gelegen gebieden blijft de sneeuw ook in de zomer liggen.

De maanden mei en juni zijn over het algemeen regenachtig en ’s zomers komen er regelmatig stormen voor.

Zomertemperaturen lopen uiteen van rond de 25 graden, maar kunnen ook regelmatig 30 graden bereiken. Uiteraard nemen deze temperaturen af naarmate ook de hoogte toeneemt. Tot half oktober heeft de regio verrassend genoeg vaak nog een aantal vrij warme dagen in petto, hoewel de nachten relatief fris zijn. Wel is de omgeving in die periode prachtig in verband met de kleurrijke bladeren.

Toegang tot Wells Gray National Park

Er zijn slechts vijf wegen die Wells Gray National Park ontsluiten, de twee voornaamste zijn:

Clearwater Valley Road: ontspringt in het zuiden uit de Southern Yellowhead Highway en loopt 68 kilometer noordelijk tot aan Clearwater Lake. Vrijwel alle bezoekers van het park maken gebruik van deze ontsluitingsweg, ook aangezien de meeste campings en attracties vanaf deze weg goed bereikbaar zijn.

Clearwater River Road: begint in Clearwater en loopt een kleine 40 kilometer noordelijk langs de oever van de Clearwater River tot het punt waar de Clearwater River samenvloeit met de Mahood River. De weg wordt veelal gebruikt door rafters en is meer geschikt voor 4WD’s, aangezien de weg op sommige delen zeer ruw is.

Attracties in het park

De beste periode om Wells Gray Provincial Park te bezoeken is van half mei tot half oktober. In die periode zijn er dan ook de meeste toeristen om de prachtige watervallen en andere attracties te bezoeken.

Helmcken Falls is de belangrijkste toeristische trekpleister van het park. Met 141 meter hoogte is deze waterval Canada’s op drie na hoogste. Er zijn verschillende paden die naar de waterval leiden. Ook in de winter is Helmcken Falls prachtig om te bezoeken, wanneer de waterval een enorm hoge ijskegel vormt.

Trophy Mountain is gelegen aan de zuidelijke rand van Wells Gray Provincial Park en bestaat uit negen toppen. De bergweiden bloeien eind juni en eind juli/begin augustus. Er zijn vele wandelpaden in de bergweiden.

Spahats Falls is een 60 meter hoge waterval in Spahats Creek, waar het water in de Granite Canyon valt van de Clearwater River.

Third Canyon heeft aan beide zijden van de canyon wandelpaden, van waar men de watervallen kan bekijken en de 80 meter diepe kloof.

Moul Falls in de Grouse Creek is een 35 meter hoge waterval die bijzonder populair is, aangezien men ook achter de waterval kan komen.

Green Mountain beschikt over een uitkijktoren die een schitterend panorama biedt over het zuidelijk deel van  Wells Gray Provincial Park.

Mushbowl is een smalle canyon stroomafwaarts van Dawson Falls. De Clearwater Valley Road kruist hier de Murtle River. Enkele van de oudste gesteenten van het Wells Gray Park zijn hier te vinden.

Bailey’s Chute is slechts een lage waterval in de Clearwater River, maar in de nazomer en de herfst is het een prachtige plaats om te bezoeken vanwege de zalmtrek.