Aardbevingen in Canada komen vaker voor dan je je zou voorstellen. Je hoort er vrijwel nooit iets over in het nieuws, aangezien ze vrijwel nooit krachtig zijn. Toch komen er, met name in de westelijke provincies British Columbia en Alberta, regelmatig aardbevingen voor, hetzij van lichte aard. Ook in de St. Lawrence Valley, het gebied dat het stroomgebied van de St. Lawrencerivier omgeeft, heeft regelmatig te maken met aardbevingen.

Elk jaar komen er zo’n 1.400 kleinere aardbevingen in Canada voor. De meeste hiervan vinden plaats aan de westkust in de regio Vancouver en Vancouver Island en zijn meestal niet serieus van betekenis. Op de lijst van aardbevingen op Wikipedia vind je aardbevingen met een grotere kracht.

Waardoor vinden aardbevingen in Canada plaats?

De aardbevingen in British Columbia vinden plaats doordat daar een breuklijn in de aardkorst loopt. De Pacifische plaat trekt weg naar het Westen, terwijl de Noord-Amerikaanse plaat naar het noordoosten trekt.

Een uitstekende punt van de oceanische Juan de Fuca plaat beweegt zich met ongeveer 2,5 centimeter per jaar ten Westen van Vancouver Island richting de Noord-Amerikaanse plaat. Dit gebied heet de Cascadia subductiezone, ofwel de plaat beweegt zich onder de Noord-Amerikaanse plaat.

De Juan de Fuca plaat schuift onder het Amerikaanse continent op zo’n 45 kilometer onder het op Vancouver Island gelegen Victoria en zo’n 70 kilometer onder Vancouver City. Er is goed bewijs dat de platen ‘goed’ contact maken op dit moment, wat betekent dat frictie plaatsvindt en er dus sprake is van een opbouw aan energie in de regio. Op termijn zal dit resulteren in flinke aardbevingen in Canada, aan de westkust wel te verstaan.

Oost-Canada

De regio van de St. Lawrence Valley is ook een seismisch actief gebied. De St. Lawrence scheur in de aardkorst loopt parallel aan de St. Lawrence rivier. De slenk/kloof in de aardkorst strekt zich meer dan 1000 km uit langs de St. Lawrence vallei van monding van Lake Ontario naar de regio Montreal.