Newfoundland en Labrador is de meest oostelijke provincie van Canada. Het gevarieerde landschap kenmerkt zich door kronkelende fjorden, scherpe kliffen, heide, meren en zachte valleien, allemaal gevormd onder invloed van de laatste ijstijd. Het eiland Newfoundland ligt het meest oostelijk en is goed toegankelijk met diverse veerdiensten, terwijl het uitgestrekte Labrador voor het grootste deel ontoegankelijk is.

Naast het ruige natuurschoon is deze kuststrook, genaamd “Grand Banks”, één van de rijkste visgronden ter wereld. De zeemist die hier vaak hangt geeft de kust een mysterieuze aanblik, maar is ook kenmerkend voor het zeeklimaat.

Zo’n 20% van de bevolking van Newfoundland en Labrador is woonachtig in de hoofdstad St. John’s. Daarnaast woont de bevolking verspreid over het eiland in kleine vissersdorpjes en gemeenschappen.

Toeristische trekpleisters in Newfoundland

1. Gros Morne National Park

Gros Morne National Park is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende natuurparken om te bezoeken in het oosten van Canada. Het prachtige landschap van fjorden en bergen, deels bedekt met dichte bossen, zorgen dat je een bezoek aan dit park niet snel vergeet. De unieke flora en fauna heeft aangepast aan de koude, vochtige omstandigheden, die men vrijwel nergens vindt zo ver naar het zuiden.

Het park is één van de populairste attracties van Newfoundland. Je kan er prachtig wandelen, toeristische boottochten maken en daarnaast zijn er in het park mogelijkheden voor  bergbeklimmers, watersporters, kampeerders en vissers.

In het park zijn de Long Range Mountains gelegen. Deze bergen behoren tot de oudste bergen op aarde en zijn in een ver verleden gevormd door het ijs en de krachten van erosie. Gros Morne National Park staat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

2. L’Anse aux Meadows National Historic Site

L’Anse aux Meadows National Historic Site is een enorme vlakte met een aantal heidevelden en is gelegen in het uiterste noorden van Newfoundland. Archeologisch onderzoek leverde de resten op van zes plaggenhutten, gemaakt door Vikingen die dateren van rond het jaar 1000. Het is de oudste Europese nederzetting in Noord-Amerika.

Naar alle waarschijnlijkheid is dit de plek waar ontdekkingsreiziger Leif Erikson aan landde. De historische site wordt bevolkt door gekostumeerde tolken die eeuwenoude taken demonstreren en vragen van bezoekers beantwoorden.

3. Signal Hill National Historic Site

Boven op de gelijknamige berg ligt de Signal Hill National Historic Site. Een schitterende locatie die uitkijkt over de Atlantische Oceaan en tevens over de historische binnenstad van St. John’s.

Het was in 1901 dat Guglielmo Marconi het eerste trans-Atlantische draadloze signaal hier ontving. Wandelpaden bij deze historische plaats leiden naar de vestingwerken van de Queen’s Battery Barracks en langs de steile kliffen.