• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Newfoundland: de top 8 toeristische trekpleisters

|

Newfoundland en Labrador is de meest westelijke provincie van Canada. Het gevarieerde landschap kenmerkt zich door kronkelende fjorden, scherpe kliffen, heide, meren en zachte valleien, allemaal gevormd onder invloed van de laatste ijstijd. Het eiland Newfoundland ligt het meest oostelijk en is goed toegankelijk met diverse veerdiensten, terwijl het uitgestrekte Labrador voor het grootste deel ontoegankelijk is.

Naast het ruige natuurschoon is deze kuststrook, genaamd “Grand Banks”, één van de rijkste visgronden ter wereld. De zeemist die hier vaak hangt geeft de kust een mysterieuze aanblik, maar is ook kenmerkend voor het zeeklimaat.

Zo’n 20% van de bevolking van Newfoundland en Labrador is woonachtig in de hoofdstad St. John’s. Daarnaast woont de bevolking verspreid over het eiland in kleine vissersdorpjes en gemeenschappen.

Toeristische trekpleisters in Newfoundland

1 Gros Morne National Park

Gros Morne National Park is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende natuurparken om te bezoeken in het oosten van Canada. Het prachtige landschap van fjorden en bergen, deels bedekt met dichte bossen, zorgen dat je een bezoek aan dit park niet snel vergeet. De unieke flora en fauna heeft aangepast aan de koude, vochtige omstandigheden, die men vrijwel nergens vindt zo ver naar het zuiden.

Het park is één van de populairste attracties van Newfoundland. Je kan er prachtig wandelen, toeristische boottochten maken en daarnaast zijn er in het park mogelijkheden voor  bergbeklimmers, watersporters, kampeerders en vissers.

In het park zijn de Long Range Mountains gelegen. Deze bergen behoren tot de oudste bergen op aarde en zijn in een ver verleden gevormd door het ijs en de krachten van erosie. Gros Morne National Park staat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

2 L’Anse aux Meadows National Historic Site

L’Anse aux Meadows National Historic Site is een enorme vlakte met een aantal heidevelden en is gelegen in het uiterste noorden van Newfoundland. Archeologisch onderzoek leverde de resten op van zes plaggenhutten, gemaakt door Vikingen die dateren van rond het jaar 1000. Het is de oudste Europese nederzetting in Noord-Amerika.

Naar alle waarschijnlijkheid is dit de plek waar ontdekkingsreiziger Leif Erikson aan landde. De historische site wordt bevolkt door gekostumeerde tolken die eeuwenoude taken demonstreren en vragen van bezoekers beantwoorden.

3 Signal Hill National Historic Site

Boven op de gelijknamige berg ligt de Signal Hill National Historic Site. Een schitterende locatie die uitkijkt over de Atlantische Oceaan en tevens over de historische binnenstad van St. John’s.

Het was in 1901 dat Guglielmo Marconi het eerste trans-Atlantische draadloze signaal hier ontving. Wandelpaden bij deze historische plaats leiden naar de vestingwerken van de Queen’s Battery Barracks en langs de steile kliffen.

4 Cape Spear Lighthouse National Historic Site

Op 11 kilometer ten zuiden van St. John’s ligt de Cape Spear Lighthouse National Historic Site. Dit punt is het meest oostelijke stukje land van het Noord-Amerikaanse continent. Hier staat tevens de oudste vuurtoren van Newfoundland, die dateert uit 1835 en maar liefst tot in 1955 in gebruik is geweest. Tegenwoordig is het een museum.

Cape Spear is een populaire bestemming. De plek is ontzettend kil en vochtig, maar geweldig om bij zonsopkomst walvissen, zeevogels en ijsbergen te bekijken.

5 Bonavista Peninsula

Het bekendste schiereiland in Newfoundland is Bonavista, de plek waarvan men vermoedt dat de Europeaan James Cabot hier als eerste voet aan land zette bij zijn ontdekking van ‘de nieuwe wereld’ in 1497. Bij Cape Bonavista staat het standbeeld van Cabot.

Bezoekers van Bonavista worden getrakteerd op walvissen, papegaaiduikers en ijsbergen langs de kust. De oude vuurtoren bij Bonavista dateert uit 1843. Het schilderachtige vissersdorpje Trinity is een voorbeeld van een dorp dat zijn historische karakter goed heeft behouden en is een absolute aanrader om te bezoeken.

6 Twillingate

Twillingate is een schilderachtig kustdorpje dat absoluut een vermelding verdient in de topattracties van Newfoundland en Labrador. In Twillingate staan de typisch gekleurde ‘Maritimes-huisjes’ en hier geniet men volop van de landelijke levensstijl. Met kleine musea en gezellige visrestaurantjes is op een zomerse dag een rit naar Twillingate een ware traktatie.

7 Cape St. Mary’s Ecological Reserve

Grote kolonies met zeevogels bevolken de rotsen van Cape St. Mary’s. De enorme aantallen vogels zijn indrukwekkend om te zien. Ze nestelen daar en duiken als speren in het water voor een maaltijd. De soorten zeevogels in het reservaat zijn voornamelijk de drieteenmeeuw, de zeekoet, de alk en de aalscholver.

8 Terra Nova National Park

Terra Nova National Park is gelegen aan de oostzijde van het eiland en staat bekend om de fjordenkust met rotsige landtongen. In het voorjaar is dit park een geweldige locatie om de voorbijdrijvende ijsschotsen te bewonderen. Het park is tevens een populaire bestemming voor kampeerders, vissers en wandelaars. In de winters kan men hier schitterend crosscountry skiën.

Interesse gekregen in een reis langs Newfoundland?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge