Wanneer je reist met een drone naar Canada, moet je je natuurlijk aan een aantal regels houden. Daarnaast moet je bij het vliegen altijd de veiligheidsmaatregelen in acht nemen die voor de vliegmaatschappij gelden.

De ontwikkelingen op de dronemarkt verlopen zo snel dat de wet- en regelgeving hierbij achterblijft. Hierdoor wordt er een soort van ‘paniekvoetbal’ gespeeld waardoor de regels vaak streng en onredelijk worden. Ook deze wetten verschillen weer van land tot land en Canada is daar zeer streng in.

Wanneer je met je drone naar Canada reist, is het fijn om op de hoogte te zijn van de lokale wet- en regelgeving. Ook wanneer je drone, batterijen en misschien een powerbank deel uitmaken van je reisbagage, krijg je te maken met regeltjes van je vliegmaatschappij.

Je drone naar Canada meenemen

Of je nu reist met Icelandair, Air Transat of KLM, het maakt niet uit, bij alle maatschappijen gelden dezelfde regels met betrekking tot het vervoeren van batterijen en powerbanks: veiligheid voorop!

De IATA (International Air Transport Association) richtlijnen zijn opgesteld voor vliegen met gevaarlijke stoffen. Hieronder vallen ook batterijen, uiteenlopend van een powerbank tot aan de batterij in je telefoon en dus ook batterijen voor je drone. Deze kunnen namelijk door de cabinedruk vlam vatten.

De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen deze richtlijnen over. De belangrijkste leidraad die je kan aanhouden is: batterijen (alkaline batterijen uitgezonderd) moeten altijd worden vervoerd in de handbagage.

 

Batterijen in het vliegtuig

De reservebatterijen van je drone kun je vóór je vlucht het best ontladen. De contactpunten plak je af met tape en vervoer je in een zogenaamde LiPo bag, een brandvertragend zakje. Bij het vervoeren van batterijen in een vliegtuig is er een handige formule waarmee je kan nagaan of je je batterijen mee mag nemen.

Hoewel de controle op het vliegveld niet erg streng is, wil je natuurlijk voorkomen dat je voor vervelende situaties komt te staan en je batterijen moet achterlaten. Laat aan een overijverige douanier zien dat je goed op de hoogte bent van de risico’s en dat je de juiste maatregelen hebt getroffen, dus:

  • Batterijen ontladen (niet geheel, zodat je indien gewenst kunt aantonen dat ze zijn bestemd voor je drone)
  • Met tape afgeplakte contactpuntjes
  • Gebruik van LiPo bags in je handbagage (nooit in de ruimbagage in verband met brandgevaar)
  • Print de regelgeving uit van het land van bestemming, zodat je de douanebeambte in Canada desgewenst kan laten zien dat je op de hoogte bent van de regelgeving.

Formule grenzen in Wattuur (Wh)

De grenzen worden aangegeven in de Wattuur (Wh). Je kunt zelf eenvoudig berekenen hoeveel wattuur je accu of powerbank is.

Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * voltage accu / 1000

Een power bank heeft standaard een accu van 3,7 volt.

Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * 3,7 V / 1000

Voorbeeld: 20.0000 mAh * 3,7 V /10000 = 74 Wh

 

Met je drone naar Canada. En dan?

Eenmaal in Canada wil je natuurlijk de schitterende natuur gaan fotograferen en filmen. Net als in Nederland geldt dat je uit de buurt moet blijven van luchthavens. Vergis je niet: dat zijn er in Canada maar liefst 518 en dat is nog uitgezonderd alle plekken waar bush- en float planes en helikopters opstijgen en landen.

Verzeker jezelf er altijd van dat je 5,5 kilometer afstand houdt van wat voor vliegveld dan ook, dus ook helikopterlandingsplaatsen. Om te voorkomen dat je per ongeluk de fout in gaat, kun de app Hover op je smartphone installeren. Hierop zie je de belangrijkste no-fly zones, maar vertrouw niet altijd blindelings op je geo fencing, want die is niet altijd betrouwbaar.

Denk bijvoorbeeld aan bosbranden. Wanneer je daarbij met je drone de regels overtreedt, staat daar een gevangenisstraf op in Canada.

 

Vliegen in de nationale parken

Wanneer je in de nationale en provinciale parken wilt gaan vliegen, zet het uit je hoofd. Het is streng verboden en die mogelijkheid bestaat alleen onder streng toezicht van Parks Canada, waarbij een park ranger je constant op de lip zit. Ben je het toch van plan? Er staan in Canada zeer strenge straffen op en afhankelijk van de ernst van het delict zelfs een gevangenisstraf. Kies liever voor een veilige plek om te vliegen, want er is genoeg natuurschoon in Canada waar je wel mag vliegen.

 

Professioneel vliegen met je drone in Canada

In Canada is het bij wet geregeld dat als je commercieel vliegt, dat je over een SFOC (Standard Flight Operating Certificate) beschikt. Voorbeeld: wanneer je een bruiloft van vrienden gaat filmen met je drone en hiervoor factureert, moet je beschikken over een SFOC.

Wet- en regelgeving drones in Canada

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien de wet- en regelgeving per land voortdurend wordt aangepast. De infographic Drone wet- en regelgeving Canada bevat de samengevatte regels voor het vliegen met een drone in Canada en is handig om uitgeprint mee te nemen.

Bekijk voor de meest actuele wet- en regelgeving omtrent drones in Canada de de website van Canadese overheid. Vanaf juni 2019 zijn de regels opnieuw verscherpt. De nieuwe regels gelden voor drones tussen de 250 gram en 25 kg, waarmee binnen het zicht wordt gevlogen (VLOS). ‘Speelgoeddrones’ die minder dan 250 gram wegen zijn uitgezonderd van de nieuwe regels.