• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Trans Canada Highway

8 leuke feiten over de Trans Canada Highway
|

Trans Canada Highway is de langste snelweg ter wereld en strekt zich uit van St. John’s op Newfoundland naar Victoria op Vancouver Island in British Columbia.

De Trans Canada Highway leidt door alle zuidelijke provincies van het land, en in het bijzonder…ook over Prince Edward Island, maar daarover later meer.

Trans Canada Highway, een bijzonder verhaal

1.Voor het grootste deel van de lengte, worden alternatieve wegen ook beschouwd als de Trans Canada Highway. In de Maritimes bijvoorbeeld, zoals de Atlantische kustprovincies van Canada ook wel worden genoemd, kun op Prince Edward Island ook deze weg volgen terwijl deze eigenlijk zuidelijker loopt door Nova Scotia.

In Ontario bestaat de mogelijkheid om de populaire toeristische route langs Lake Superior te volgen, maar je kunt ook een veel noordelijker route volgens door de afgelegen bossen van Kapuskasing.
In het Westen van Canada wordt de Yellowhead Highway, die Manitoba via Edmonton met Prince Rupert verbindt, ook beschouwd als deze weg. In totaal wordt ongeveer 12.800 km van de weg geclassificeerd als Trans Canada Highway.

2. Om onder de noemer van de ze weg te vallen, moet de weg verhard zijn, minimaal 6,7 meter breed zijn en aan beide zijden nog minstens 3,3 meter aan onverharde ‘shoulders’ hebben. Ook mogen heuvels in de route geen hellingshoek hebben van meer dan zes graden en moeten bestuurders altijd in staat zijn om minstens 183 meter vooruit te kunnen kijken. Het heeft tot 1971 geduurd voordat de volledige lengte van de weg aan deze normen voldeed.

3. Hoewel de Trans Canada Highway alle Canadese provincies met elkaar verbindt, is de federale overheid alleen in de nationale parken verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg. De provincies zijn zelf verantwoordelijk voor het overige onderhoud.

4. De Trans Canada Highway werd in 1962 officieel geopend door premier John Diefenbaker, toen de weg werd voltooid bij de Rogers Pass in British Columbia. Bij aanvang van de ceremonie werd geen O Canada gespeeld, aangezien de bus met de band van de Princess Patricia’s Canadian Light Infantry een verkeerde afslag bij Calgary had genomen. Ze waren gelukkig wel op tijd om aan het eind van de ceremonie God Save The Queen te spelen.

5. De openingsceremonie werd geboycot door de regeringen van New Brunswick en Newfoundland, uit protest tegen de geringe bijdrage die de federale overheid bijdroeg aan de aanleg. Ook de premier van British Columbia woonde de ceremonie niet bij. Ook hij was het oneens met de geringe overheidsbijdrage. Een maand voor de opening van de Trans Canada Highway had hij een deel van de weg in BC geopend en had de weg daar demonstratief British Columbia Highway no.1 genoemd, in plaats van Canada Highway.

6. Pas in 1942 was het mogelijk om van de ene kust naar de andere kust te rijden over Canadees grondgebied en als laatste werd een 246 kilometer lange onverharde gravel road aangelegd in Noord-Ontario. De eerste mensen die de totale rit maakten waren R.A. Macfarlane met Kenneth MacGillivray in 1946. Macfarlane werd bekroond met een medaille voor het rijden van de hele tocht.

7. De aanlegkosten waren het hoogst in de bergen van British Columbia en bij de moerassen in het noorden van Ontario. Ook op het platte Prince Edward Island waren de kosten aanzienlijk, aangezien alle rotsen, die de basis vormden voor de snelweg, van elders moesten worden verscheept.

8. Er zijn drie plaatsen in de route waar veerboten als onderdeel van deze weg worden beschouwd:

  • tussen Horseshoe Bay en Nanaimo in British Columbia
  • tussen Port-aux-Basques, Newfoundland en Noord-Sydney, Nova Scotia
  • tussen Caribou, N.S. naar Woods Island, P.E.I. Ook de gigantische Confederation Bridge, die PEI verbindt met New Brunswick en de Canso Causeway, de brug die Cape Breton met het vasteland verbindt, worden tot de Trans Canada Highway gerekend.

Bronnen: Trans-Canada Highway; Canadese Encyclopedie

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge