• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Vakantie Canada.. camper of huurauto?

|

“Een camper of huurauto?” Het is de geijkte vraag van elke reiziger die voor het eerst op vakantie naar Canada gaat. Of je voor een camper of huurauto kiest, dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren. En dat is voor iedereen anders. De een zweert bij een camper, de ander voor een huurauto. Wij zetten de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Een fly-en-drive reis door Canada geeft natuurlijk het ultieme gevoel van vrijheid. Heerlijk cruisen langs prachtig mooie gletsjermeren, stoppen wanneer je wildlife ziet of juist nog lekker een stuk doorrijden als je dat nog wilt, met de camper of huurauto bepaal jijzelf hoe en waarnaartoe je reist.

Toch is er wel degelijk een groot verschil tussen reizen per camper of reizen per huurauto. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voor- en nadelen camper of huurauto

Met een huurauto ben je onderweg net wat flexibeler dan met een camper. Zie je een mooi uitkijkpunt of een beer langs de weg? Met een ruk aan je stuur sta je langs de weg. Met een camper is dat net even iets lastiger. Met name manoeuvreren is moeilijker, zeker als je niet gewend bent om met een camper te reizen.

Ben je ’s middags eindelijk op je bestemming aangekomen na een lange dag rijden? Je brengt je koffers naar de hotelkamer en springt spontaan in de auto om een lekker restaurantje te zoeken. Met een camper ligt dat even iets anders, want besluit je uit eten te gaan, dan moet je je hele hebben en houden meenemen.

Ook bij het boodschappen doen, moet het hele gezin mee op pad. En ja, natuurlijk zeggen de voorstanders van de camping dat je dergelijke situaties kunt voorkomen door goed te plannen. Ook als je een boodschapje vergeten bent, moet iedereen weer mee.

Het grootste voordeel van reizen per huurauto is dat je altijd beschikking hebt over een comfortabele plek om te overnachtingen, zoals een hotel, cabin of B&B.

Voordelen huurauto op een rijtje:

 • Je bent meer flexibel in waar je gaat en staat
 • Zuiniger in het brandstofverbruik
 • Direct wegrijden bij aankomst op de luchthaven
 • Als je reist met een gezin, heb je meer privacy als je meerdere (hotel)kamers boekt
 • Eenvoudiger om langere afstanden te rijden i.v.m. comfort en rijsnelheid
 • Comfortabele slaapplaatsen en sanitaire voorzieningen
 • Lagere borgsom en lagere one-way fee (bv. ophalen in Vancouver, drop-off in Calgary)

Nadelen huurauto op een rijtje:

 • Voor koffie moet je door de drive-thru
 • Je hebt niet lekker je eigen keukentje
 • Je leeft meer ‘uit de kofferbak’
 • Je bent meer gebonden aan hotelreserveringen, zeker in het hoogseizoen. Ofwel, met de camper is het eenvoudiger op de bonnefooi te reizen. Toch is het verstandig op sommige plaatsen van tevoren een campground te reserveren.

Voor- en nadelen camper

Met de camper reizen is leuk! Je hebt je ‘huisje’ altijd bij de hand, kunt stoppen waar je maar wilt en reizen met kinderen achterin is aanzienlijk eenvoudiger.

Je kent de mooie foto’s wel: lekker met de camper langs een kabbelend riviertje, klapstoeltjes voor de deur en dan lekker genieten van de omgeving. Vrijheid blijheid! Het is de droom van vrijwel elke Canada-reiziger. Toch is het voor veel mensen een lastige keuze of ze bij hun Canada-vakantie moeten kiezen voor een huurauto of een camper…

Je verwachting bij de charme van reizen met een camper kan als een kaartenhuis in elkaar vallen. Natuurlijk is reizen met een camper prachtig, maar je moet wel realistisch blijven en op de hoogte zijn van de voor- en nadelen. Als je dacht dat je je camper net als vroeger overal maar kan neerzetten…dat is helaas verleden tijd. En het idee van vrijheid blijkt plots ernstig beperkt als die schitterende campground in een nationaal park al een paar maanden van tevoren blijkt te zijn volgeboekt en je bekaf nóg 50 kilometer moet rijden.

De flexibiliteit kan ook beperkt worden door de regelgeving: in veel stedelijke gebieden zijn campervrije zones, waardoor je hier niet mag rijden met de camper.

Ook ‘even’ boodschappen doen is er niet meer bij, want je moet je hele hebben en houden, inclusief gezin, altijd meenemen. En natuurlijk kun je ’s morgens als je als gezin weer op pad gaat even bij de grocery store stoppen voor de boodschappen. En natuurlijk heeft het ook wel iets om lekker te kamperen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeuren.

Het is namelijk niet altijd even handig zo’n grote camper. ’s Avonds uit eten? Of even boodschappen inslaan? Je camper moet altijd mee. Ook manoeuvreren is niet eenvoudig en van het toilet legen is ook niet iedereen gecharmeerd.

Voordelen camper

 • Je hebt een fornuisje en koelkast altijd bij de hand
 • Geen gedoe met hotelreserveringen
 • Makkelijker met kinderen

Nadelen camper

 • Omslachtig om ‘even’ naar de winkel te gaan of uit eten.
 • Na een intercontinentale vlucht is het verboden om binnen 24 uur een camper te besturen.
 • Campers zijn guzzlers, ofwel, ze slurpen enorme hoeveelheden brandstof, zeker in de bergen.
 • Met kinderen worden de familierelaties soms erg op de proef gesteld als je drie weken met z’n viertjes op 12 vierkante meter leeft.
 • Niet ideaal in de stad in verband met afmetingen
 • Lastig besturen als je nog nooit in een camper hebt gereden

Wordt het een camper of huurauto?

Wanneer je de voor- en nadelen op een rijtje zet, zou je zeggen: dan neem ik een huurauto! Toch kiezen enorm veel mensen voor een camper. De reden? Persoonlijke voorkeur….iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Daarnaast moet je het eerst uitproberen, wil je er een zinnig woord over kunnen zeggen.

En de kosten?

Uiteindelijk scheelt het niet zoveel. Met een camper profiteer je van relatief goedkope campgrounds en met de huurauto zijn hotels en lodges natuurlijk duurder. Daar staat tegenover dat je met een RV aanzienlijk meer kwijt bent aan brandstof dan met een huurauto. Dus uiteindelijk is het kostentechnisch om het even.

Conclusie

De keuze voor een camper of huurauto is eenvoudig: ga af op je persoonlijke voorkeur. Welke voordelen en nadelen wegen voor jou het zwaarst? Welke concessies ben je bereid te doen? Heb je nog nooit met een camper gereisd? Probeer het eens een weekendje uit met de kinderen en bepaal of dit iets is voor jou en je gezin. Een beetje buiten je comfortzone komen kan geen kwaad.

Interesse in een reis met camper of huurauto?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge