Het tijdschrift Travel + Leisure riep Vancouver Island uit tot één van ‘s werelds top tien eilanden bij de World’s Best Awards. Vancouver Island is een groot en dun bevolkt eiland gelegen voor de Pacifische kust van westelijk Canada. Voor de kust van British Columbia om precies te zijn. Met een oppervlakte van 32.134 vierkante kilometer (454 km lang, 100 km breed) heeft Vancouver Island een oppervlakte die vergelijkbaar is met ongeveer drie kwart deel van Nederland.

Vancouver Island heeft één van ‘s werelds meest diverse ecosystemen: regenwouden, moerassen, weiden, stranden, bergen, oceanen, rivieren en meren bieden plaats voor een enorme variëteit van flora en fauna. In feite is het zelfs één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Maar ook is er een bijzonder geschikte vakantiebestemming voor vogelaars en mensen die op zalm en forel willen vissen.

Klimaat op Vancouver Island

Het klimaat is rond het gehele jaar gemeten het mildste in Canada. De temperaturen aan de kust komen zelfs in januari nauwelijks onder de 0 °C. ’s Zomers kan de temperatuur op de warmste dagen een maximum bereiken van 28-33 °C.

Het eiland wordt in tweeën gedeeld door de Beaufort Mountain Range, die het eiland van Noord naar Zuid doorkruist. Hierdoor profiteert het oostelijk deel van het eiland van het schaduweffect van de bergen. Hierdoor krijgt het niet de grote hoeveelheden neerslag zoals in het westelijk deel. Concluderend, de westkust is aanzienlijk natter dan de oostkust. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is het hoogst bij Henderson Lake aan de westkust met 6.650 millimeter. Daardoor is het de natste plaats in Noord-Amerika. De minste neerslag krijgt de hoofdstad Victoria te verwerken, slechts 640 mm per jaar. In de herfst en winter valt er op Vancouver Island de meeste neerslag. Sneeuw valt in de regel alleen op de hogere bergtoppen en komt maar weinig voor op lagere hoogtes.