In West-Canada heb je heel veel mooie en tot de verbeelding sprekende plekken die zich veel al schuil houden in de nationaal parken. Tijdens de vele bezoeken, in de afgelopen jaren, aan West-Canada ontstaat er natuurlijk een voorkeur.

Hieronder een korte weergave van mijn top 5 parken voor je West-Canada vakantie (provinciale parken en reservaten laat ik buiten beschouwing). Dus ben je een natuurliefhebber dan ben je in West-Canada helemaal op je plek.

“Mijn mooiste nationale parken van West-Canada op een rij”

1. Pacific Rim National Park (Vancouver Island)
Dit park ligt langs de westkust van Vancouver Island en beslaat een groot deel van de kuststrook. Het park bestaat uit drie secties: Long Beach, de Broken Group Islands en de West Coast Trail, een populair wandelgebied.

Het park beslaat een oppervlakte van 511 vierkante kilometer en kenmerkt zich door zijn ruige kusten en gematigde regenwouden. Het bied een thuis aan zwarte beren, wasberen, de black-tailed deer, poema’s, wolven, marters en nertsen. Aan de kust zie je veel zeedieren zoals zeehonden, bruinvissen, zeeleeuwen, walvissen, zeearenden en orka’s. Dus eigenlijk 2 x zoveel kans op het zien van wildlife

2. Jasper National Park (Alberta; Rocky Mountains)
Mijn tweede populairste park is Jasper National Park en zo goed als bij elke rondreis door West Canada staat dit park op het programma. Dit park kenmerkt zich door zijn grillige bergtoppen, kolkende watervallen, diepblauwe gletsjermeren, gletsjers en veel wildlife. De Icefields Parkway die Jasper met Banff verbind (288km lang) is één van de meest adembenemende ritten die je maar kunt voorstellen.

3. Banff National Park (Alberta; Rocky Mountains)
Dit park is het oudste nationale park van Canada en in 1885 uitgeroepen tot beschermt gebied. Een park dat zoveel natuurschoon herbergt als Banff NP trekt natuurlijk veel bezoekers, zeker ook omdat het een gunstige ligging aan de Trans Canada Highway. Highlights in dit park zijn Lake Louise, diverse natuurlijke warmwaterbronnen en veel wildlife zoals zwarte beren, grizzly’s, bobcats, poema’s, elanden en wolverines.

4. Waterton Lakes National Park (Alberta)
Tegen de grens met de Verenigde Staten, in het zuiden van de provincie Alberta, ligt Waterton Lakes National Park (als vierde op de lijst van beschermde gebieden). Het schilderachtige Waterton Lake en het iconische Prince of Wales Hotel maakt Waterton tot een prachtige bestemming voor de wandelaars.
Het park kent talloze uitgezette wandelroutes en één daarvan is Crypt Lake Trail waarbij je eerst met een bootje naar de overkant wordt gebracht voor het beginpunt van de wandeling. Aan het einde van de wandeling kom je bij een helder bergmeertje uit met helderblauw water. Crypt Lake Trail staat in mijn top 10 van mooiste wandelingen. Verder komen ook hier veel beren te voor, maar ook elanden, lynxen, buffalo’s en wolven zijn te zien.

5. Kluane National Park (Yukon, grens van Alaska)
Dit park ligt in Yukon Territories, tegen de grens met Alaska. Dit deel heeft nog steeds te maken met seismische activiteiten en dat zie je aan de scherpe bergpieken. Het park wordt ook wel het ‘dak van Canada’ genoemd, omdat je hier de hoogste bergtoppen van het land vindt. Het park is voor 83% bedekt door bergen of gletsjers en heeft de hoogste grizzlyberenconcentratie van Canada.