• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Zalmtrek, de beste periode en locaties in British Columbia

Een prachtig schouwspel
|

De jaarlijkse zalmtrek is voor vele toeristen aanleiding voor een vakantie in Canada. De vraag die wij vaak krijgen is wanneer dan de beste tijd is en welke regio dan de meeste kans geeft om dit prachtige schouwspel te aanschouwen.

Zalm paait in zoet water, meestal in riviertjes en beken. Veel zalm, met name Pacifische zalm brengt zijn volwassen leven door in de oceaan, maar keert terug naar de regio waar hij is geboren  om te paaien en het leven door te geven aan de volgende generatie.

De soorten zalm die in British Columbia voorkomen zijn de Chinook (King) zalm, de Coho zalm, Sockeye zalm, Chum zalm en de roze zalm. De Chinook zalm is de grootste zalmsoort in de wateren van British Columbia, de roze zalm de kleinste.

In Canada heeft de zalmindustrie grote commerciële belangen. De jaarlijkse marktopbrengst van alleen de Pacifische zalmachtigen heeft al een waarde van meer dan 400 miljoen dollar.

De periode van de grote zalmtrek

Elk jaar trekken miljoenen volwassen zalmen de rivieren in, terug naar hun geboortegrond om te paaien. De jaarlijkse zalmtrek is een onevenaarbaar natuurlijk spektakel. Je moet het met je eigen ogen hebben gezien om erover mee te kunnen praten.

De beste periode om de zalmtrek te aanschouwen is het najaar, specifiek in de eerste drie weken van oktober. Het is adembenemend om te zien hoe zalmen van soms wel meer dan een meter lang de rivieren stroomopwaarts inzwemmen. Wellicht nog spectaculairder is het om te zien hoeveel beren op dit schouwspel afkomen. Ook de eagles cirkelen boven het gebied rond om een ‘lucky shot’ te doen in de woelige rivieren. Enkele van de meest spectaculaire plaatsen om van dit unieke evenement getuige te zijn, hebben we hieronder voor je opgesomd.

TIP: Je kunt uiteraard niet dicht bij de beren in de buurt komen. Het beste neem je dan ook een verrekijker mee op reis om de diverse dieren die Canada rijk is toch goed te kunnen waarnemen. Om je veiligheid te waarborgen is er ook een berenbel verkrijgbaar. Hiermee laar je een beer weten dat je in de buurt bent en zullen de dieren uit de buurt blijven.

Locaties om de zalmtrek te bekijken

 

Overige locaties:

Locatie: Port Renfrew
Bereikbaarheid: Rijd 8 km noordwaarts op Port Renfrew / Lake Cowichan Road. De locatie is ongeveer 2 km ten oosten van de camping Fairy Lake gelegen.
In deze rivier vind je de Chinookzalmen, Cohozalmen, Rode zalmen en Roze zalmen.
Beste tijd: De beste tijd om de volwassen Chinook- en Cohozalmen te vangen zijn in de maanden oktober tot december. De jonge Chinook- en Chocozalmen kan je het beste in de maanden maart tot mei vangen.

 

Locatie: Ucluelet
Bereikbaarheid: Vanaf Highway 4 sla je af richting Port Albion. Wanneer je op de weg naar Port Albion rijdt zie je na ongeveer 2 km een bord aan een boom waarop ‘Thornton Hatchery’. Sla hier rechtsaf en volg deze weg circa 1 km. ‘Thornton Hatchery’ bevindt zich aan de rechterkant.
In deze rivier vind je Chumzalmen, Chinookzalmen en Cohozalmen.
Beste tijd: Volwassen zalmen half oktober tot november. De jonge zalm maart tot juni.

 

Locatie: Vlakbij Qualicum Beach
Bereikbaarheid: Neem vanaf Nanaimo de afslag naar Parksville richting Port Alberni. Sla rechtsaf naar Melrose Road en volg de borden naar de camping. Volg vanaf New Island Highway de borden naar Qualicum Beach.
In deze rivier vind je de Chumzalmen, Chinookzalmen en Regenboogforellen.
Beste tijd: De beste tijd om te vissen op volwassen Chinookzalmen is begin oktober. De Chumzalmen vind je hier begin november. En de Forel vind je in februari en maart. De beste tijd om te vissen op de jonge Chumzalmen is in de maanden februari tot juni en de jonge Regenboogforellen vind je in de maanden oktober tot mei.

 

Locatie: Vijf km ten westen van het centrum van Campbell River
Bereikbaarheid: Neem Highway 28 ten westen van de kruising met Highway 19. Sla linksaf naar Quinsam Road en volg de borden.
Je vindt op deze locatie Roze zalmen, Cohozalmen, Chinookzalmen en de Regenboogforellen.
Beste tijd: De beste tijd om te vissen op de roze zalmen is in september. De Cohozalmen en Chinookzalmen vind je in de maanden oktober tot november. De Regenboogforellen vind je in de maanden november tot april. De jonge Cohozalmen vind je hier het hele jaar door.

 

Locatie: Ten noorden van Langdale aan de Sunshine Coast.
Bereikbaarheid: Volg vanaf de Langdale ferry Highway 101 tot aan Wilson Creek, sla hier rechtsaf naar Field Road en dan linksaf naar Parkway Drive.
Je vindt op deze locatie Cohozalmen, Chinookzalmen, Roze zalmen en Regenboogforellen.
Beste tijd: In de maanden september tot november kan je hier het beste vissen op de volwassen vissen. Het gehele jaar door vind je hier de jonge vissen.

 

Locatie: Vlakbij Lillooet
Bereikbaarheid: Rijd op Highway 12 van Lytton naar Lillooet. Circa 5 km vanaf Lillooet vind je het Seton Lake.
Op deze locatie vind je de Roze zalm.
Beste tijd: De eerste drie weken van oktober in de oneven jaren vind je hier de Roze zalmen.

Locatie: Vlakbij Hope
Bereikbaarheid: Wanneer je op Highway 1 rijd neem je de afslag naar Laidlaw Road. Het kanaal bevindt zich ten noorden van de weg en ten westen van de eerste brug bij Jones Creek.
Soort: Roze zalmen, Chumzalmen, Cohozalmen en Regenboogforellen.
Beste tijd: In oktober in de oneven jaren.

Uiteraard zijn er talloze locaties waar je de Canadese zalmtrek kan bewonderen. British Columbia wordt door talloze kleine en grotere rivieren doorkruist die uitkomen op de Stille Oceaan, van waaruit de zalm soms wel honderden kilometers stroomopwaarts trekt.

Etiquette bij het bekijken van de zalmtrek

Zorg ervoor dat de zalmen hun levenscyclus ongestoord kunnen voltooien. Begeef je dus niet in het water, beweeg langzaam en spreek zacht. Gooi geen voorwerpen in het water en houd dieren aangelijnd en uit het water. Laat de natuur zijn gang gaan.

Interesse om de zalmtrek een keer te aanschouwen?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge