De jaarlijkse zalmtrek is voor vele toeristen aanleiding voor een vakantie in Canada. De vraag die wij vaak krijgen is wanneer dan de beste tijd is en welke regio dan de meeste kans geeft om dit prachtige schouwspel te aanschouwen.

Zalm paait in zoet water, meestal in riviertjes en beken. Veel zalm, met name Pacifische zalm brengt zijn volwassen leven door in de oceaan, maar keert terug naar de regio waar hij is geboren  om te paaien en het leven door te geven aan de volgende generatie.

De soorten zalm die in British Columbia voorkomen zijn de Chinook (King) zalm, de Coho zalm, Sockeye zalm, Chum zalm en de roze zalm. De Chinook zalm is de grootste zalmsoort in de wateren van British Columbia, de roze zalm de kleinste.

In Canada heeft de zalmindustrie grote commerciële belangen. De jaarlijkse marktopbrengst van alleen de Pacifische zalmachtigen heeft al een waarde van meer dan 400 miljoen dollar.

De periode van de grote zalmtrek

Elk jaar trekken miljoenen volwassen zalmen de rivieren in, terug naar hun geboortegrond om te paaien. De jaarlijkse zalmtrek is een onevenaarbaar natuurlijk spektakel. Je moet het met je eigen ogen hebben gezien om erover mee te kunnen praten.

De beste periode om de zalmtrek te aanschouwen is het najaar, specifiek in de eerste drie weken van oktober. Het is adembenemend om te zien hoe zalmen van soms wel meer dan een meter lang de rivieren stroomopwaarts inzwemmen. Wellicht nog spectaculairder is het om te zien hoeveel beren op dit schouwspel afkomen. Ook de eagles cirkelen boven het gebied rond om een ‘lucky shot’ te doen in de woelige rivieren. Enkele van de meest spectaculaire plaatsen om van dit unieke evenement getuige te zijn, hebben we hieronder voor je opgesomd.

TIP: Je kunt uiteraard niet dicht bij de beren in de buurt komen. Het beste neem je dan ook een verrekijker mee op reis om de diverse dieren die Canada rijk is toch goed te kunnen waarnemen. Om je veiligheid te waarborgen is er ook een berenbel verkrijgbaar. Hiermee laar je een beer weten dat je in de buurt bent en zullen de dieren uit de buurt blijven.

Locaties om de zalmtrek te bekijken