Lake Louise, het vaakst gefotografeerde meer van Canada, werd door de Stoney Nakoda First Nations ook wel het “Meer van de Kleine Vissen” genoemd. Het is een gletsjermeer in Banff National Park, zo’n 60 kilometer ten noorden van Banff. Het ligt op ongeveer 5 km ten westen van het knooppunt van de Trans Canada Highway (Highway 1) en de Icefields Parkway.

 

Historie van Lake Louise

Lake Louise is vernoemd naar prinses Louise Caroline Alberta (1848-1939), de vierde dochter van koningin Victoria en vrouw van de Markies van Lorne, die de gouverneur-generaal van Canada was tussen 1878 en 1883.

 

De kenmerken van het meer Lake Louise

De typische kleur van het water komt voort uit een mengsel van helder gletsjerwater dat zich heeft vermengd met het gruis van de afgesleten rotsen. Deze smaragdgroene kleur is betoverend mooi en typerend voor het water van Lake Louise.

Het meer heeft een oppervlakte van 0,8 km2 en via een drie kilometer lange beek wordt het water afgevoerd naar de Bow River in het dal. Op het langste punt meet het meer 2 kilometer in lengte en op het breedste punt 500 meter. De maximale diepte van het meer is 70 meter. De waterspiegel ligt gemiddeld gedurende het jaar op zo’n 1750 meter boven de zeespiegel.

 

Fairmont Chateau Lake Louise

Fairmont Chateau Lake Louise is een baken aan de oever van Lake Louise en is aan het begin van de 20e eeuw gebouwd door de Canadian Pacific Railway om het gebied te exploiteren voor toerisme. Het luxe resort hotel kent inmiddels een rijke geschiedenis gebouwd in de eerste decennia van de 20e eeuw door de Canadian Pacific Railway.

 

Wandelen bij Lake Louise

In de regio van Lake Louise is een enorme verscheidenheid aan wandelpaden. Sommige van deze routes zijn ook toegankelijk voor mountainbiken en paardrijden. Ook bieden enkele omliggende bergen zeer geschikte klimwanden.  Kajakkers kunnen hun hart ophalen op het smaragdgroene Lake Louise. Aan de noordoostelijke oever van het meer kan men deze huren.

 

Wintersport in Lake Louise

De nabijgelegen Lake Louise Ski Area biedt geweldige skimogelijkheden en is dan ook een zeer populaire vakantiebestemming in de winter. De Lake Lousie Ski Area  biedt mogelijkheden voor alpine en cross-country skiën, evenals heli-skiën en snowboarden. Op het bevroren meer wordt er ge-ijsvist en geschaatst en in de omgeving kan men hondensleeën, sneeuwschoenwandelen en ijsklimmen. Kortom, Lake Louise is zowel in de zomer als in de winter een zeer populaire bestemming.