De Okanagan, ook bekend als de Okanagan Valley of Okanagan Country, is een Canadese regio in British Columbia die zich uitstrekt van Shuswap Lake in het Noorden tot aan de Amerikaanse grens in het Zuiden. De regio beslaat een aanzienlijk gebied dat de stad Kelowna en Okanagan Lake omringt.

De Okanagan Valley maakt deel uit van Okanagan Land, dat zich helemaal uitstrekt tot in de Verenigde Staten als Okanogan Country. De grootste stad in Okanagan Country is Kelowna.

Klimaat in Okanagan Valley

De regio staat bekend om zijn droge, zonnige klimaat. Het noordelijke deel van de vallei, de regio ten Zuiden van Shuswap Lake is in de regel iets vochtiger en koeler dan het zuidelijke deel. De stad Kelowna ligt in de overgangszone tussen het vochtiger en koelere Noorden en het warme, drogere Zuiden. De winters in Okanagan Valley zijn gematigd koud.

In de gebieden rond Oliver en Osoyoos, tegen de grens met de VS, ligt Canada’s enige woestijn, hoewel deze gebieden meer het karakter hebben van steppen. In de zomermaanden kunnen de temperaturen hier oplopen tot zeker 40 °C.

Toerisme en wijn

Aangezien de Okanagan Valley een van de warmste regio’s is van heel Canada, leent het zich uitstekend voor een bepaalde leefstijl. De gemoedelijke, easy-going leefstijl is goed te merken wanneer je er komt als toerist.

Zeker gezien het heerlijke klimaat is het niet vreemd dat toerisme een belangrijke lokale inkomstenbron is, zowel in de zomer als in de winter. In de regio zijn veel outdooractiviteiten beschikbaar, zoals wandelen, skiën en watersporten.

De landbouw is vooral gericht op fruitboomgaarden, waarbij de focus de laatste decennia is verschoven naar de wijngaarden en de wijn. De 180 km lange Okanagan Valley is de thuisbasis van tientallen uitstekende wijnhuizen, waarvan de wijngaarden verspreid liggen over de terrasvormige heuvels en profiteren van Canada’s zonnigste weer.

In de zonnige zomermaanden met heerlijke temperaturen rijpen talloze soorten vruchten langzaam in de zon. Denk aan boomgaarden van perziken, abrikozen en andere vruchten die overal een heerlijke zoete geur verspreiden. Deze heerlijke, natuurlijke parfumerie karakteriseert de onwaarschijnlijk prachtige zomers in de Okanagan Valley.

Wanneer je in de Okanagan Valley bent in de zomer, bezoek dan zeker een van de vele wijnboerderijen, waar je vaak voor een gering bedrag een rondleiding kunt krijgen.