Vancouver Island is een groot en dun bevolkt eiland, gelegen voor de Pacifische kust van west-Canada. Met een adembenemende natuur, een diversiteit aan flora en fauna is Vancouver island een van de mooiste eilanden ter wereld.

De oppervlakte van Vancouver Island is vergelijkbaar met ongeveer drie kwart van de oppervlakte van Nederland.

Klimaat op Vancouver Island

Vancouver Island wordt in tweeën gedeeld door de Beaufort Mountain Range. Deze doorkruist het eiland van Noord naar Zuid. Door deze tweedeling profiteert het oostelijke deel van het eiland van het schaduweffect van de bergen, waardoor het niet de grote hoeveelheden neerslag krijgt als het westelijke deel. De temperaturen aan de kust komen in januari niet onder de 0 graden. Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur op de warmste dagen een maximum bereiken van 28-33 graden.

Natuur op Vancouver Island

Het eiland is gelegen in een gematigd regenwoudbioom. Op de zuidelijke en oostelijke delen van het eiland komen talloze verschillende soorten bomen voor, bijvoorbeeld de Douglas-spar, de rode ceder en de Manzanita. Het noorden en het westen is vooral bedekt met coniferen. Het vulkanische en sedimentaire rotsen. Het vulkanische as zorgt ervoor dat de grond erg vruchtbaar is. De fauna op Vancouver Island is te vergelijken met de fauna op het vasteland van British Columbia. Uniek voor het eiland zijn de Vancouver Island Marmot en de Vancouver Island Wolf.