Met de onderstaande wetenswaardigheden voor rondreizen West Canada kan je je reis aanzienlijk veraangenamen. Zorg dat je bij je reis naar Canada niet voor onverhoopte verrassingen komt te staan.

Beste reistijd naar Canada

Van mei t/m oktober is de beste reistijd om op zomervakantie te gaan naar Canada. Het kustgebied vanWest-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat.

Rondreizen West Canada

De Coast Mountains (3000 meter) vormen een natuurlijke barrière voor de wolken van waaruit de regen valt. Hierdoor ontstaat naar mate je meer landinwaarts reis een landklimaat met warmere zomers en koudere winters. De temperatuur wordt in graden Celsius aangegeven.

Brandstofprijzen in Canada

Brandstofprijzen (benzine en diesel) in Canada zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Tanken gaat op de zelfde manier zoals we dat in Nederland gewend zijn. Je betaalt contant of met je creditkaart.

Campers verbruiken meer benzine dan een gewone personenauto’s dus benzinekosten kunnen snel oplopen. Maar aan de andere kant bespaar je wel weer op accommodatiekosten als je een camperreis boekt.

Vaak buiten de grotere plaatsen zijn kosten voor brandstof lager en loont het om 30 kilometer verder op te tanken. Vergeet niet dat afstanden tussen steden, dorpen of bezienswaardigheden in Canada groot zijn waardoor de tank van de wagen ongemerkt snel leeg kan zijn. Rondreizen West Canada hebben dus voorbereiding nodig. Wij adviseren klanten dan ook als de tank half vol is alvast uit te kijken naar een benzinestation.

Bekijk de actuele brandstofprijzen in Canada.

 

Electriciteit

Canada heeft een andere netspanning dan dat wij in Nederland gewend zijn. In Canada werken apparaten op 110 volt met een frequentie van 60 hertz. In Nederland is dat 220 volt met een frequentie van 50 hertz. Als je je elektrische apparaten meeneemt op je reis door Canada dan heb je dus een adapter/omvormernodig om de netspanning terug te brengen van 220 volt naar 110 volt. De meeste apparaten zoals laptops, camera’s en telefoons hebben dat. Maar je hebt ook een universeel stekker nodig. Deze universeel stekker heb je nodig omdat stekkers in Nederland voorzien zijn van 2 polen maar in Canada gebruiken ze 3-polige stekkers.

Gezondheidszorg

Ga je naar Canada op vakantie dan heb je geen speciale inentingen nodig. De Canadese gezondheidszorg (zoals ziekenhuizen en medische instellingen) zijn van uitstekende kwaliteit en kunnen je dus overal mee helpen mocht dat nodig zijn. De kosten voor medische zorg liggen wel hoger dan de kosten in Nederland daarom is het van belang om achteraf teleurstellingen te voorkomen om goed verzekerd op reis te gaan.

TIP: Bel je zorgverzekeraar voor je op reis gaat naar Canada om te vragen of je goed bent verzekerd.

Openingstijden

Banken: maandag t/m vrijdag van 10:00 uur tot 16:00 uur en sommige ook op vrijdag tot 17.00 uur en op zaterdagochtend van 09:00 tot 12:00
Postkantoren: maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur
Restaurants: de restaurants sluiten over het algemeen rond middernacht, maar in sommige Canadese steden heb je ook restaurants die 24 uur per dag open zijn
Winkels: maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 16:00 uur. In sommige steden zijn de winkels op vrijdag tot 21:00 uur open
Bars en cafés: openingstijden kunnen verschillen per provincie maar ook per seizoen (hoog- en laagsseizoen). Als richtlijn kunt u aanhouden van 12:00 uur in de middag tot 01:00 à 02:00 uur ’s nachts
Cafetaria’s: Hier kunt u in veel gevallen al om 06:00 uur in de ochtend terecht

Uitvoerbepaling

Je hebt je rondreis West Canada gepland en wilt graag weten wat je mag meenemen naar Canada vanuit Nederland

De goederen voor eigen gebruik tijdens je reis die je mee heeft in de vorm van persoonlijke bagage. Persoonlijke bagage omvat kleding, kampeer-en sportartikelen, camera’s en personal computers.

Levensmiddelen: voor eigen consumptie bestemde levensmiddelen mogen onder bepaalde voorwaarden worden ingevoerd, namelijk voor zover de meegenomen hoeveelheid in redelijke mate aansluit bij de aard en de duur van het verblijf. Een uitzondering vormen landbouwproducten zoals vlees en zuivel. Informatie over invoer van levensmiddelen krijgt je bij Canada Customs in Brussel.

Geschenken: met uitzondering van tabak, alcoholische dranken en/of reclamemateriaal kunnen geschenken BTW vrij in Canada worden ingevoerd of per post worden verzonden, mits de waarde van de cadeaus per begunstigde omgerekend niet meer is dan 60 Canadese dollar. Het aantal geschenken is niet aan een maximum gebonden. Wanneer de waarde hoger is dan 60 Canadese dollar, moet over de rest van het bedrag invoerrechten en douanekosten worden betaald.

Canada Customs, gevestigd in Brussel, verstrekt informatie over wat men wel en niet mag invoeren (bijvoorbeeld flessen drank, speciale producten, cadeaus etc).

Canada Customs and Revenu Agency
2, Avenue de Tervueren
1040 Brussel
België
Tel. : 00-32-2-741 0670

Vaccinaties

Ga je naar Canada op vakantie dan heb je geen verplichte vaccinaties nodig.

Tijdzones en zomertijd

Canada heeft 6 van de 24 wereldwijde tijdzones. Hoe verder je van het oosten naar het westen trekt, hoe groter het tijdverschil wordt met Nederland. Het tijdsverschil met Calgary is 8 uur, Vancouver 9 uur, Whitehorse 9 uur en Anchorage 10 uur Van 1 april tot de laatste zondag in oktober geldt in Canada de zomertijd. De enige uitzondering hierop vormt de provincie Saskatchewan, waar het hele jaar door de standaardtijd wordt gehanteerd.