Zo’n 30 kilometer ten zuiden van het bergstadje Jasper in het deel van Alberta in de Canadese Rocky Mountains, ligt de Athabasca Falls, een waterval in de bovenloop van de Athabasca River. De watervallen liggen op een steenworp afstand van de Icefields Parkway, de weg die Banff National Park en Jasper National Park met elkaar verbindt.

Athabasca Falls is een enorm krachtige, schilderachtige waterval, die niet zo zeer spectaculair is vanwege de hoogte, maar meer om de hoeveelheid water  en de kracht waarmee het water zich in de kloof stort. De rivier ‘valt’ over een laag van hard kwartsiet en door het zachtere kalksteen verder beneden, heeft de waterval een korte, diepe kloof uitgesleten.

De waterval kan veilig worden bekeken en gefotografeerd vanuit verschillende hoeken, waarbij uitkijkplatforms zijn aangebracht. Deze highlight is eenvoudig bereikbaar vanaf de nabijgelegen parkeerplaats, die op een paar honderd meter gelegen is van de Icefields Parkway.

Onderaan de waterval beginnen veel raft tours, een populaire bezigheid voor veel toeristen.

Feiten over Athabasca Falls

  • De waterval is een klasse 5 waterval, met een hoogte van 24 meter en een breedte van 18 meter.
  • Het gesteente van de waterval bestaat voornamelijk uit kwartsiet en kalksteen in de lager gelegen delen.
  • De waterval is gelegen in Jasper National Park, dat een nationaal park werd in 1930, en er wordt gezegd dat het de krachtigste waterval is in de Canadese Rocky Mountains.
  • Langs de waterval en de korte canyon is in totaal 1 kilometer van wandelpaden, trappen en uitkijkplatforms aangelegd om de waterval te kunnen bewonderen. De veiligheidsbarrière mag niet worden overschreden, omdat er in het verleden diverse doden zijn gevallen door de gladde gesteenten.
  • De grote kracht waarmee de waterval zich naar beneden stort is verklaren door de aanzienlijke breedte van de Athabasca River en de relatief smalle doorgang waar het water zich overheen stort.
  • Athabasca Falls is de thuisbasis van vele soorten vegetatie zoals bomen, korstmossen en andere mossoorten, evenals de Canyon sprite, een vogel.
  • Het water van de Athabasca Falls kan, ondanks de enorme stroomsnelheid, bevriezen in de winter. Het vormt dan indrukwekkende ijsstructuren. Ook in de winter is Athabasca Falls dus zeker een bezoekje waard!