Cormorant Island is een eiland dat net ten noorden is gelegen van Vancouver Island, British Columbia. Met een oppervlakte van ongeveer 4 vierkante km is het slechts een klein eilandje, maar het staat bol van de cultuur en historie en heeft een prachtige omgeving.

De ongeveer 1500 bewoners van Cormorant Island leven in de drie gemeenschappen: het dorp Alert Bay en twee First Nations reservaten. Ongeveer twee derde van de bewoners leeft in de reservaten, samen bezetten die ongeveer 30% van de oppervlakte van het eiland.

Het eiland heeft de naam te danken aan de sloep waarmee George Gordon Cormorant Island in 1846 ontdekte. Deze sloep was evenzeer de eerste stoomsloep van de Engelse marine waarmee men langs de noordwestkust van Noord-Amerika voer.

Bereikbaarheid Cormorant Island

Het eiland is bereikbaar per boot of per vliegtuig. BC Ferries verzorgt elke drie uur een overtocht vanuit Port McNeill op Vancouver Island. Ook zijn er twee luchthavens op het eiland, één voor watervliegtuigen en één voor conventionele vliegtuigen in Alert Bay.

Centrum van First Nations cultuur

Alert Bay staat internationaal bekend als een centrum van de First Nation cultuur. Het dorp huisvest het elegante en veelgeprezen U’mista Cultureel Centrum, opgericht in 1974. Het is Canada’s oudste First Nations museum en cultureel centrum. Het museum toont de beroemde Potlatch Collectie, een collectie van kroonjuwelen die werd gebruikt bij de ceremonies van de First Nations. Uiteindelijk werden die door de Canadese autoriteiten in 1922 in beslag genomen tijdens het Potlatch verbod. Ten slotte werden deze culturele rijkdommen in 1980 teruggeven aan de First Nations.

Toerisme op Cormorant Island

Toeristen komen vooral naar het eiland om te snuffelen aan de First Nations cultuur. Daarnaast beschikt het eiland over een prachtige wandelroute. De themawandeling strekt zich uit over het eiland en langs de route staat ook het prachtige traditionele Big House. Dit is de plaats waar de First Nations hun ceremonies verzorgen.

Daarnaast vind je langs de route het Alert Bay Library Museum met 6500 historische foto’s die dateren uit de negentiende eeuw, gezellige souvenirwinkeltjes met First Nations kunst en ambachten en ’s werelds hoogste totempaal. In de maanden juli en augustus worden er door de T’sasala Cultural Group traditionele dansoptredens verzorgd in het authentieke Big House.

Alert Bay heeft ook veel te bieden voor de outdoorliefhebber. Het stadje is een halte en vertrekpunt voor kajaktochten, walvis tours en visexcursies. Ook is het eiland met een mild klimaat een waar paradijs voor vogelspotters en fotografen.

Houd er rekening mee dat voor een bezoek aan de historische bezienswaardigheden van de kwakwaka’wakw First Nations altijd toestemming nodig is. Dit kan je aanvragen bij het U’mista Cultureel Centrum in Alert Bay.