• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Dinosaur Provincial Park

Een van de rijkste dinosaurusfossiel plekken is in de wereld
|

Dinosaur Provincial Park is een UNESCO Werelderfgoedplaats en is gelegen op zo’n twee-en-een-half uur rijden ten zuidoosten van Calgary, Alberta.

Het park ligt in de vallei van de Red Deer River, die vooral bekend is vanwege het ruige, rotsachtige landschap met opvallende gesteentes. Dinosaur Provincial Park geniet bekendheid doordat het een van de rijkste dinosaurusfossiel plekken is in de wereld. Meer dan 40 verschillende soorten dinosaurussen zijn reeds ontdekt in het park en meer dan 500 exemplaren zijn verwijderd en daarna tentoongesteld in musea over de hele wereld. De gerenommeerde fossiele verzameling van bijna 500 soorten van het leven, variërend van microscopische varensporen tot enorme vleesetende dinosaurussen, werd in 1979 genoteerd aan de Werelderfgoedlijst.

Dinosaur Provincial Park Visitor Centre

Voor toeristen is het aan te raden voor een bezoek aan het park het Dinosaur Provincial Park Visitor Centre te bezoeken, zodat men zeker weet dat men alle highlights ziet. Het Visitor Centre stelt dinosaurussen en fossielen tentoon en beschikt over een educatief centrum over de geologie en natuurlijke geschiedenis van het park. Ook is er een bioscoop en een cadeauwinkeltje. Publieke programma’s worden alleen aangeboden in de zomerperiode.

Geschiedenis

Het park is opgericht in 1955 met als doel om de unieke fossielen die in deze regio zo veelvuldig voorkomen te beschermen. De eerste directeur was Roy Fowler (1902-1975), een landbouwer en amateur-fossielenjager.

In 1979 werd het park toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, zowel voor de zogenoemde Badlands en de unieke habitats langs de rivieroevers in het park, als voor de fossielen die in het park zijn gevonden.

Natuur in Dinosaur Provincial Park

Het park beschikt over een zeer complex ecosysteem, dat is onder te verdelen in drie soorten: prairies en graslanden, badlands en de wouden van populieren langs de oevers van de Red Deer River.  Het gehuil van coyotes komt vaak voor bij de schemering, net zoals de geluiden van nighthawks.

In het park komen verder dieren voor als katoenstaartkonijnen, muilezelherten en gaffelbokken. Op de prairie komen ratelslangen voor, maar ook stierslangen en kousebandslangen. Onder de 165 vogelsoorten die voorkomen in het voorjaar en in de zomer, zijn wulpen en Canadese ganzen.

Ook groeien er enkele van de meest noordelijke soorten cactussen, waaronder Opuntia (stekelige peer) en Pediocactus (speldenkussen). Deze prachtige cactussen kunnen in volle bloei worden waargenomen in de tweede helft van juni.

Geologie

De voornaamste gesteenten in de Badlands van Dinosaur Provincial Park werden gedurende een periode van ongeveer 2,8 miljoen jaar afgezet tijdens het Late Krijt tijdperk. The Dinosaur Park Formation, die het grootste deel bevat van de gelede dinosaurusskeletten, werd afgezet tussen ongeveer 76,5 en 74.800.000 jaar geleden.

De dinosaurussen

Dinosaur Provincial Park herbergt een buitengewoon diverse groep van fossielen van zoetwater gewervelden: vissen zoals haaien, roggen, lepelsteuren, moddersnoeken etc. Ook amfibieën waaronder kikkers, salamanders en de uitgestorven albanerpetontides zijn veel in het park gevonden. Reptielen die in het park zijn geconserveerd zijn hagedissen, een aantal soorten schildpadden, krokodillen en de visetende champsosaurus. Fossielen en resten van zoogdieren zijn zeldzaam en bestaan ​​uit geïsoleerde tanden, gefragmenteerde kaken met tanden en tandfragmenten van kleinere zoogdieren.

Plantfossielen die zijn gevonden zijn vooral van varens, gebladerte en hout van coniferen en bladeren van Ginkgo, Cercidiphyllum, Platanus, een Pistia-achtige waterplanten.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.2

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Dinosaur Provincial Park / Dinosaur Provincial Park / Dinosaur Provincial Park / Dinosaur Provincial Park / Dinosaur Provincial Park / Dinosaur Provincial Park / Dinosaur Provincial Park / Dinosaur Provincial Park / Zuidpool
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Alle seizoenen in Canada hebben iets moois te bieden. Zo kan je in de winter in de Rocky Mountains genieten van tal wintersportmogelijkheden. Voor een zomervakantie naar Canada zijn de maanden mei t/m oktober de beste reistijd. Het kustgebied van West-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat. Van half september tot half oktober kan je in Oost- Canada genieten van de Indian Summer.
Voor een reis naar Canada heb je een geldig paspoort nodig. Controleer van tevoren goed of je paspoort lang genoeg geldig is. Voor Canada dien je als toerist een eTA aan te vragen.
In Canada betaal je met de Canadese dollar.
In Canada heb je te maken met tijdsverschil. Omdat Canada zo'n enorm land is heb je ook in het land zelf te maken met tijdsverschil. Zo zijn er in Canada zelf al zes verschillende tijdszones. Het is dus mogelijk dat je tijdens je reis van tijdzone veranderd. In het westen van Canada is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In het oosten is het 4,5/5 uur vroeger dan in Nederland.
Canada is een veelzijdig land. Doordat het zo’n enorm groot land is, is de veelzijdigheid aan landschappen ook enorm. Een ding is zeker, je vakantie staat helemaal in het teken van uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergruggen, immense gletsjers, zalm vissende beren, orka’s, walvissen, elanden, prachtige vergezichten, steile kliffen langs de kust, tienduizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Zoals je leest een grote natuur beleving.
Het weer in Canada varieert enorm in de verschillende regio’s in Canada. Het is rond de grote meren niet ongewoon dat de temperatuur in de zomer weken aaneengesloten boven de 25 graden blijft. In het Noorden daarentegen stijgt de temperatuur ‘s zomers niet boven de 5 graden Celsius. In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat. Dit betekent dat het weer net zo grillig kan zijn als de bergtoppen. Net ten westen van de Rockies, op de Great Plains, kan de temperatuur ‘s winters in een aantal uur wel 20 graden stijgen onder invloed van de Chinook-wind.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge