De Fraser River is de langste rivier van de Canadese provincie British-Columbia. De rivier ontspringt ter hoogte van de Fraser Pass nabij Mount Robson in de Rocky Mountains en mondt 1375 km verderop uit in de Pacific, ter hoogte van de stad Vancouver in de Straat van Georgia.

Het is tevens de op negen na langste rivier van Canada. Het hoeveelheid water die jaarlijks de Grote Oceaan instroomt is 112 km³ en hierbij wordt zo’n 20 miljoen ton sediment afgezet in de oceaan. De rivier is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Simon Fraser.

Geografie van de Fraser River

Het stroomgebied van de Fraser River beslaat een gebied van ongeveer 220.000 vierkante kilometer en is voor een klein deel grensoverschrijdend met de staat Washington in de VS. De oorsprong van de Fraser Fraser River is een druppelende bron op de Fraser Pass, vlakbij de grens met Jasper National Park in de provincie Alberta. De rivier stroomt in noordwestelijke richting langs Mount Robson door de Rocky Mountain Trench. Fraser River kronkelt vanuit de provincie British Columbia noordwestelijk tot vlak boven de stad Prince George. In Prince George vloeit de Fraser River samen met de Nechako River. Vanaf dat punt nemen de eroderende krachten toe waardoor de rivier steeds dieper snijdt in het Fraser Plateau, waardoor de Fraser Canyon zich heeft gevormd.

Hell’s Gate in Fraser River

Steeds meer kleine riviertjes voegen zich samen met steeds woester wordende Fraser River. Zo’n 50 kilometer stroomopwaarts van het stadje Hope, nog voor de plek waar de Fraser River een scherpe bocht maakt naar het westen, ligt Hells Gate, een vernauwing in de rivier waar de enorme hoeveelheden water doorheen worden geperst. De naam van deze vernauwing doet zijn naam eer aan: het is werkelijk de poort naar de hel! Met een oorverdovend geweld perst het water zich tussen de rotsen door en het is dan ook een populaire attractie voor toeristen om dit geweld te aanschouwen.

Vanaf een brug over de rivier of vanuit de Hell’s Gate Airtram is Hell’s Gate het best te bewonderen.

De rivier bij Vancouver

Voorbij het stadje Hope, waar de Fraser River zich richting Vancouver beweegt, krult de rivier zich om een aantal kleine en grotere eilanden in de rivier, waaronder het Fraser River Ecological Reserve. Dit gebied is een provinciaal park dat vanwege het unieke ecosysteem tot beschermd gebied is uitgeroepen.

Het gebied ten zuiden van de stad Vancouver, waar de steden Richmond en Delta zijn gelegen, vormen de delta waar de Fraser River uitmondt in de oceaan. spoelvlakte. De eilanden die gelegen zijn in de rivierdelta zijn onder andere Iona Island, Sea Island, Lulu Island, Annacis Island en andere kleinere eilandjes.

Foto: Chris Armstrong.