De Kermode beer (Ursus americanus kermodei), ook bekend als de Spirit Bear, komt voornamelijk voor langs de noordelijke kusten van British Columbia. Dit is een zeldzame ondersoort van de Amerikaanse zwarte beer.

De Spirit Bear is het officiële provinciale zoogdier van British Columbia en staat bekend om zijn witte of crèmekleurige vacht. Hierdoor heeft hij veel weg van een ijsbeer, maar dan kleiner. Deze unieke ondersoort heeft de afwijking te danken aan een dubbel afwijkend gen. Ze zijn geen albino’s en ook niet gerelateerd aan ijsberen, de blonde bruine beren op de “ABC-eilanden” van Alaska of aan de Kodiak beer.

Betekenis voor de First Nations

De Kermode beer is al eeuwen een mythisch symbool voor de First Nations. Volgens de legende daalde de Raaf uit de hemel op aarde neer en creëerde ‘het groen’, de natuur, toen de aarde nog bedekt was met gletsjers en ijs. De Raaf wilde voldoening van zijn werk en wilde iets dat hem herinnerde aan de oude tijd van het witte ijs. Hij sloot een pact met Zwarte beer en die beloofde uit elke tien zwarte beren een witte Spirit bear te laten voortkomen.

Voortkomend uit die legende is de witte Kermode beer een symbool voor de First Nations die hen eraan herinnert dat ze dankbaar moeten zijn voor de overvloedige natuur waarin ze leven.

Eigenschappen en nachtvissen Kermode beer

Een mannelijke Kermode beer kan 225 kilo of meer bereiken. Daarentegen zijn de vrouwtjes veel kleiner met een maximumgewicht van 135 kg. Rechtopstaand kan de beer 180 centimeter hoog zijn.

Wetenschappers hebben geconstateerd dat de Spirit beer aanzienlijk vaardiger is in het vangen van zalm dan de zwarte beer. Dit komt door de witte kleur waardoor ze minder zichtbaar zijn vanuit het perspectief van de vis. Alleen bij nacht hebben de twee verschillende kleuren vergelijkbare effectiviteit bij het vangen van vis. Bij daglicht zijn de Kermode beren 30 procent effectiever.

Herkomst naam Kermode

De Kermode beer werd vernoemd naar Frank Kermode, de voormalig directeur van de Royal B.C. Museum, die de ondersoorten onderzocht. Onder de First Nations in de regio is de naam Spirit Bear al eeuwenlang in gebruik, misschien zelfs al wel een paar duizend jaar.

Leefgebied

De Kermode beer komt voornamelijk voor in het Great Bear Rainforest op Gribbell Island voor de kust van British Columbia. Doordat de kusteilanden allemaal dicht bij elkaar liggen is het leefgebied aanzienlijk groter en loopt dit grofweg van Princess Royal Island naar de stad Prince Rupert. De kuststrook van het leefgebied reikt landinwaarts tot aan het stadje Hazelton.

De schatting is dat er rond de 400 Kermode beren in het kustgebied voorkomen. De grootste concentratie van de witte beren is op Gribbell Island, op het grondgebied van de Gitga’ata First Nations.

Spirit Bear Lodge

In het plaatsje Klemtu op Princess Royal Island is de Spirit Bear Lodge gevestigd. Deze verblijfplaats is de ideale uitvalsbasis om de beren te gaan spotten.