Kootenay National Park is gelegen in zuidoost-British Columbia en grenst aan Banff National Park en Yoho National Park. Samen met de aangrenzende parken en het noordelijker gelegen Jasper National Park, maakt Kootenay NP deel uit van de Werelderfgoedlijst.

In het park zijn veel hoge bergpieken die in hoogte oplopen tot de 3.424 meter van de Deltaform Mountain. Toen het park in 1920 werd opgericht was de aanvankelijke naam ‘Kootenay Dominion Park’. De Banff-Windermere Highway (Highway 93) is de doorgaande weg door het park en ligt in het verlengde van de Icefields Parkway (Highway 93 North).

De meeste toeristen bezoeken het park tijdens de maanden mei tot en met september. Aangezien in die periode alle campgrounds ook zijn geopend. Buiten het seizoen is men aangewezen op hotels of lodges of op de wintercamping Dolly Varden.

Het park is vernoemd naar de Kootenay River, één van de twee grote rivieren die door het park stroomt. De andere rivier is de Vermillion River. Zodoende volgt de route van de Banff-Windermere Highway het stroomgebied van de beide rivieren door het park.

Bezienswaardigheden in Kootenay National Park

De belangrijkste bezienswaardigheden en attracties in het park zijn de Radium Hot Springs, Olive Lake, Marble Canyon, Sinclair Canyon en de Paint Pots.

De warmwaterbronnen van Radium Hot Springs zijn van een heerlijk comfortabele temperatuur die varieert tussen de 35 en 47 °C. De Paint Pots zijn een aantal natuurlijke warmwaterbronnen die bijzonder rijk zijn aan mineralen, waardoor ze de prachtige oranje tot donkerrode kleuren hebben. Deze Paint Pots hebben voor de lokale First Nations altijd een belangrijke rol vervuld voor hun rituelen, aangezien zij hier hun kleurstoffen vandaan haalden.

Helaas hebben bosbranden in 2003 en 2004 in de noordelijke helft van het park hun sporen nagelaten, maar het is mooi om te zien hoe snel de natuur zich hiervan weer herstelt. Vlak ten noorden van de bronnen van Radium Hot Springs vind je de populaire picknickplaats Olive Lake. Direct in de omgeving zijn er diverse mooie wandelroutes.

Aan de zuidelijke kant, net buiten de parkgrenzen, ligt het plaatsje Radium Hotsprings. Naar dit plaatsje zijn de geurloze warmwaterbronnen vernoemd, die net binnen de grenzen van het park liggen. De naam van de hotsprings is ontleent aan het zeer licht radioactieve element ‘radon’, dat in het water bleek voor te komen bij analyse. De radioactiviteit is zo laag dat deze onschadelijk is.

Bereikbaarheid van het park

Kootenay National Park is bereikbaar vanuit het noorden. Hier gaat de Banff-Windermere Highway bij Castle Junction over in de Trans Canada Highway. Daarna gaat het over in de Bow Valley Parkway die naar Banff loopt. Aan de zuidkant kom je het park binnen door vanaf Highway 95, Highway 93 op te draaien bij Radium Hot Springs.